Ανδαλουσία: Ιστορική νίκη του Λαϊκού Κόμματος στις τοπικές εκλογές – Φρένο της ακροδεξιάς, ήττα των Σοσιαλιστών

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Ανδαλουσία προκαλεί έντονες συζητήσεις στους κόλπους των ισπανικών κομμάτων και σηματοδοτεί μία “νέα εποχή” στην πολιτική τους στρατηγική.

Η νίκη του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ανδαλουσίας θεωρείται ιστορική καθώς μετά από περίπου 40 χρόνια διακυβέρνησης της περιοχής από τους Σοσιαλιστές (PSOE), το Λαϊκό Κόμμα μετατρέπεται σε κυρίαρχη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική βουλή. Εξασφαλίζει 58 έδρες (55 η απόλυτη πλειοψηφία) και ποσοστό 43,13%. Οι Σοσιαλιστές 30 έδρες και ποσοστό 24,09%. Η ακροδεξιά Βοξ φρενάρει την άνοδό της και εξασφαλίζει 14 έδρες (13,46%), παρότι στις προβλέψεις τους αναφέρονταν σε 25 έδρες , οι φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος εκπαραθυρώνονται καθώς δεν καταφέρνουν καμία έδρα και τα δύο μικρότερα κόμματα Por Andalucía και Adelante Andalucía που προήλθαν από την διάσπαση των Ουνίδας Ποδέμος εξασφαλίζουν 5 και 2 έδρες αντίστοιχα.

Παρότι οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι ένα αποτέλεσμα σε τοπικές εκλογές δεν μπορεί να επηρεάσει τις γενικές εκλογές που θα διενεργηθούν το 2023 – ομοίως θα διεξαχθούν και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις υπόλοιπες Αυτονομίες – εντούτοις αντλούνται ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Καταρχήν, η νίκη αναδεικνύει τον επικεφαλής του PP στην Ανδαλουσία Χουάνμα Μορένο ως τον πρώτο τη τάξει βαρώνο του κόμματος μετά τον πρόεδρο του κόμματος Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, που επιδιώκει το 2023 να κερδίσει τις γενικές εκλογές. Ο Μορένο, μετριοπαθής και με κεντρώες απόψεις κατάφερε να κερδίσει την συμπάθεια ακόμα και ψηφοφόρων της αριστεράς. Και επιπλέον η άρνησή του να συνδιαλλαγεί με την ακροδεξιά Βοξ κατάφερε να φρενάρει την άνοδό της στην Ανδαλουσία παρά τις αντίθετες προσδοκίες της. Επιπλέον τόσο ο Φεϊχό όσο και ο Μορένο είναι πεπεισμένοι ότι όσες φορές στο παρελθόν, το Λαϊκό Κόμμα, έκανε στροφή προς το πολιτικό κέντρο, κέρδιζε τις γενικές εκλογές. Άποψη που δεν ενστερνίζονται άλλοι βαρόνοι του κόμματος όπως η πρόεδρος της Αυτονομίας της Μαδρίτης. Άλλωστε η εκπαραθύρωση των φιλελεύθερων Θιουδαδάνος αποδεικνύει ότι οι ψηφοφόροι τους προτίμησαν τον Μορένο.

Το αποτέλεσμα αυτό ενισχύει και τον Φεϊχό ο οποίος είναι ο βασικός αντίπαλος του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο υποσχέθηκε στους υπουργούς περισσότερη επαφή με “τον δρόμο” , ουσιαστικά με την κοινωνία.

Η καμπάνια του Λαϊκού Κόμματος στην Ανδαλουσία άνοιξε τον δρόμο για την ουσιαστική επανένωση της συντηρητικής ψήφου στην Ισπανία, η οποία τα τελευταία χρόνια είδε τις δυνάμεις της να διασπώνται εξαιτίας της ανόδου της ακροδεξιάς Βοξ αλλά και της εμφάνισης των φιλελεύθερων Θιουδαδάνος. Τώρα και η προσπάθεια που θα γίνει ως τις βουλευτικές εκλογές το 2023 θα είναι στην ουσία η αποδυνάμωση της ακροδεξιάς και η ουσιαστική εξαφάνιση ή αφομοίωση των Θιουδαδάνος.

Με την εντυπωσιακή νίκη του στην Ανδαλουσία, το Λαϊκό Κόμμα επιχειρεί να ξεχάσει την “πικρή” νίκη του στη μεγαλύτερη ισπανική περιφέρεια της Καστίγια και Λεόν όπου πριν από τέσσερις μήνες κέρδισε μεν τις εκλογές αλλά χρειάστηκε να συμμαχήσει με την ακροδεξιά Βοξ για να καταφέρει να σχηματίσει τοπική κυβέρνηση. Με την ανάσα που του δίνει η νίκη αυτή στην Ανδαλουσία, θα μπορέσει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Σάντσεθ και τα “σημάδια εξάντλησης” που εμφανίζει , όπως ισχυρίζονται οι βαρόνοι του PP.

Στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του PSOE, ο Πέδρο Σάντσεθ, χαρακτήρισε “πολύ σκληρό χτύπημα“ το εκλογικό αποτέλεσμα της Ανδαλουσίας , τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση του είναι ισχυρή και η κυβερνητική του θητεία θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2023. Ενδιάμεσα όμως τόνισε πως θα ληφθούν επείγοντα μέτρα αντι-κρίσης και θα επιχειρηθεί να γίνει κοινωνικοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος