Σε σχεδόν παράλληλες συνεντεύξεις Τύπου, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολιν Λεβί, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο προσωρινής μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο, το τοπίο παραμένει ασαφές, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση για τις ακριβείς προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας, διευκρίνισε ότι «ο πρόεδρος δεν έχει σχεδιάσει προς το παρόν να στείλει στρατό εκεί». Ωστόσο, όταν της ζητήθηκε να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, η απάντησή της ήταν ασαφής, καθώς δήλωσε ότι «ο πρόεδρος δεν έχει δεσμευτεί ούτε για το αν θα αποκλείσει αυτή την επιλογή».
Αυτό γεννά ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Αμερικανός πρόεδρος υπέπεσε σε εκφραστικό λάθος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ή αν οι διευκρινιστικές δηλώσεις γίνονται τώρα ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για μελλοντική συζήτηση του ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση, το αν πρόκειται για προσωρινή μετεγκατάσταση ή για κάποια μορφή αναδίπλωσης της αρχικής θέσης των ΗΠΑ παραμένει ανοιχτό προς ερμηνεία.
Είναι, πάντως, σαφές ότι ακόμα και μια προσωρινή εγκατάσταση δεν συνιστά πραγματική μετεγκατάσταση. Πρόκειται για μια επιλογή που δύσκολα θα γινόταν αποδεκτή από τους Παλαιστινίους και η οποία θεωρείται εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η συζήτηση επικεντρώνεται όχι τόσο στην ίδια την ιδέα της μετεγκατάστασης, αλλά στη διάρκειά της και τις πολιτικές της προεκτάσεις.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι «η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους». Παράλληλα, αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος σκοπεύει να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά οποιασδήποτε μορφής εθνοκάθαρσης.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταλάβουν την Λωρίδα της Γάζας και θα κάνουμε δουλειά με αυτήν. Και δεν θέλω να ακουστώ χαριτωμένος. Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, αλλά η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής, θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο υπέροχο» είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναπτύσσει το σχέδιο του για τη Λωρίδα της Γάζας, που προϋποθέτει εκτοπισμό των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων, προκαλώντας σοκ, αναταραχή και αντιδράσεις από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη έως και την Κίνα.
Δίπλα του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ο οποίος αποκάλεσε τον Τραμπ τον καλύτερο φίλο που είχε το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο. Το γραφείο του Νετανιάχου έκανε λόγο για ένα ταξίδι που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ με ικανοποίηση αποδέχτηκαν τις δηλώσεις Τραμπ οι ακροδεξιοί εταίροι του.
Η Χαμάς χαρακτηρίζει γελοία όσα είπε ο Τραμπ, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή τονίζει πως κανένας δεν θα διώξει το λαό της Γάζας από τον τόπο του. Ο Μαχμούντ Αμπάς μετέβη εκτάκτως στην Ιορδανία για το θέμα.
Σύσσωμος ο αραβικός κόσμος απέρριψε τις εξαγγελίες Τραμπ. Η Αίγυπτος αναφέρεται στη σημασία ανοικοδόμησης της Γάζας, χωρίς να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από την περιοχή και με κυρίαρχη στη Λωρίδα την Παλαιστινιακή Αρχή. Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί πως αν δεν προχωρήσει η λύση δύο κρατών, δεν θα υπάρξει εξομάλυνση στις σχέσεις με το Ισραήλ.
Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν ότι οι εξαγγελίες Τραμπ αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για απαράδεκτο σχέδιο κάνει λόγο η Τουρκία. Γαλλία και Γερμανία μιλούν για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών να τονίζει πως η Γάζα, η Δυτική Όχθη και η Ιερουσαλήμ ανήκουν στους Παλαιστίνιους. Μιλούν για λύση δύο κρατών όπως και ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Στη δημιουργία δύο κρατών στέκεται και η Ρωσία ως μοναδική λύση ενώ η Κίνα εκφράζει την αντίθεσή της σε όποια βίαιη μετεγκατάσταση του λαού της Γάζας.
Ασφυκτικές πιέσεις Τραμπ στο Ιραν
Τα βέλη του κατά του Ιράν στρέφει ο Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας το να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για απόκτηση πυρηνικών όπλων. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, υπέγραψε Μνημόνιο με το οποίο επιβάλλει εκ νέου την πολιτική «μέγιστης πίεσης», που προβλέπει δυσβάσταχτες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
Και ενώ ο Τραμπ κατά την υπογραφή του Μνημονίου εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει πολύ, δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι αν το Ιράν προσπαθήσει να τον δολοφονήσει, τότε θα αφανιστεί. «Αποτυχημένη εμπειρία» χαρακτήρισε την πολιτική μέγιστης πίεσης του Τραμπ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι το να σταματήσει το Ιράν να επιδιώκει πυρηνικά όπλα δεν είναι «πολύ δύσκολο».
Ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρά σε αλλαγή στρατηγικής και στη Συρία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC, το Πεντάγωνο ήδη καταρτίζει σχέδια για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα σε διάστημα 30, 60 ή 90 ημερών.
Τον Δεκέμβριο, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι περίπου 2.000 στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στη Συρία, -αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν που ο στρατός έλεγε εδώ και χρόνια- έχοντας ως αποστολή να διασφαλίσουν ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα ξαναχτίσει ασφαλές καταφύγιο εκεί.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων αποτελεί απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή.
Ανατροπή δεδομένων στη Μέση Ανατολή
Αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά από τα μάτια μας, είναι η απόλυτη ρήξη με όσα γνωρίζαμε έως σήμερα. Μιλάμε για ριζική ανατροπή της διεθνούς τάξης πραγμάτων και της σταθερής πολιτική δεκαετιών για την Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο πλανήτη.
Το όραμα του Ντόναλντ Τραμπ για την Γάζα είναι ενδεικτικό του απλοϊκού τρόπου με τον οποίο βλέπει το κόσμο -εκτός αμερικανικών συνόρων -αγνοώντας τις υπάρχουσες ισορροπίες και τους κινδύνους που εμπεριέχει κάθε προσπάθεια αλλαγής τους. Παύει από την μια στιγμή στην άλλη να μιλά για λύση δυο κρατών, κάτι τέτοιο δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα γινόταν. Πρέπει να σας πω ότι συγκεκριμένο σχέδιο για την Γάζα δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι κάτι που έχει συζητηθεί- σύμφωνα με πληροφορίες ξανά και ξανά στο στενό περιβάλλον του προέδρου, με τον γαμπρό του Τζαρετ Κούσνερ να έχει σημαντικό λόγο και ρόλο.
Μόλις εχθές το βράδυ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την Αμερική από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ότι επανεξετάζει την συμμετοχή των ΗΠΑ στην UNESCO, ότι σταματά την χρηματοδότηση στην Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες και ότι μέσα σε 180 ημέρες θα αξιολογήσει συνολικά την συμμετοχή της Αμερικής σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Και όλα αυτά λίγες ώρες αφότου είχε βάλει στο στόχαστρο του την USA-ID, η οποία ήταν για δεκαετίες το εργαλείο άσκησης ήπιας πολιτικής και διαμόρφωσης απαραίτητων συμμαχιών στο εξωτερικό, για την αποτροπή διείσδυσης της Ρωσίας και της Κίνας. Αυτό που κάνει τώρα, είναι λέει στο αμερικανό ψηφοφόρο ότι τα χρήματα σου δεν θα σπαταλώνται σε ξένες χώρες και η αλήθεια είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις αυτά τα χρήματα ακολουθούσαν μη καθαρές διαδρομές.
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Σπυριδούλα Σκούρα
Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος