Ανατροπή με την διπλή μάσκα για τον κορονοϊό: Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης – Νέα έρευνα

Νέα μελέτη στις ΗΠΑ δείχνει ότι η διπλή μάσκα όχι μόνο δεν εμποδίζει τη μόλυνση ή τη μετάδοση του κορονοϊού, αλλά μάλιστα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, ανατρέποντας όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του State University της Φλόριντα και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που χρησιμοποίησαν μοντέλα προσομοίωσης υπολογιστή με υφασμάτινες μάσκες 3D με βάση 100 άνδρες και 100 γυναίκες.

Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι η χρήση δύο μασκών μπορεί να δημιουργήσει «μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» κι έτσι οι άνθρωποι να εκτεθούν σε περιττό ρίσκο. Φορώντας δύο υφασμάτινες μάσκες μπορεί επίσης να πιεστεί περισσότερος αέρας στα κενά μεταξύ του προσώπου, αυξάνοντας την ποσότητα του ιού που εισπνέεται στον αέρα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σύμφωνα με την Daily Mail. Επιπλέον, σημειώνουν ότι η χρήση δύο στενών μασκών θα μπορούσε να προκαλέσει και «δυσκολίες στην αναπνοή». 

Υπενθυμίζεται ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική μάσκα, προκειμένου να υπάρχει «καλύτερη εφαρμογή και επιπλέον προστασία».

Το πείραμα

Οι ερευνητές προσομοίωσαν ένα πίδακα βήχα από το στόμα ανθρώπου, ο οποίος φορούσε μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη μύτη και το στόμα και ελαστικά κορδόνια τυλιγμένα γύρω από τα αυτιά. Στη συνέχεια η ομάδα των ερευνητών υπολόγισε την αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος, η οποία μετρά πόσα σταγονίδια γεμάτα ιούς συλλαμβάνονται ή μπλοκάρονται από τη μάσκα. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Physics of Fluids, δείχνουν ότι η χρήση δύο καλυμμάτων προσώπου παρέχει «αμελητέα, ίσως και καθόλου, αύξηση της προστασίας». Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη, εξέτασε υφασμάτινες μάσκες, επομένως τα ευρήματα δεν ισχύουν απαραίτητα για χειρουργικές μάσκες ή N95 που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία. 

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μια υφασμάτινη μάσκα θα ήταν καλύτερη από δύο, αλλά ο καλύτερος τύπος μάσκας είναι αυτός που εφαρμόζει σφιχτά όπως μια N95 ή KN95. 

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα από 1η Ιουνίου – Οι 5 χώροι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος