Αναστασιάδης – Σολτς στο Βερολίνο: Γερμανική στήριξη για επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό

Array

Η Γερμανία θα στηρίξει ανεπιφύλακτα την προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού. Τη διαβεβαίωση αυτήν πήρε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, από τον γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα στην καγκελαρία του Βερολίνου. «Η Γερμανία υποστηρίζει ρητά μια διζωνική, δικοινοτική λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Θα ευχόμουν η αδιέξοδη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό να αποκτήσει νέα δυναμική. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να υποστηρίξει μια διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα ΗΕ, αν κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σολτς.

Η «αλλαγή εποχής» για την οποία μιλά συχνά ο γερμανός καγκελάριος μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημαίνει και για το κυπριακό ότι δεν γίνεται αποδεκτή η βία στη διευθέτηση των διαφορών. «Θέλω να συμβάλλω με όλους τους επιθυμητούς τρόπους», είπε ο γερμανός καγκελάριος. «Θα θέλαμε να είμαστε όσο χρήσιμοι μπορούμε να είμαστε, όταν μας το ζητούν», τόνισε ο Σολτς. Απέφυγε επιμελώς, πάντως, να απαντήσει στην ερώτηση του ΡΙΚ να σχετικά με τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2, τα οποία μετέφερε η Τουρκία στα κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «η ΕΕ αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες για την επίλυση του κυπριακού». Σημείωσε δε ότι η θέση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή στην Ευρώπη».

Με την επίσκεψη στον καγκελάριο Σολτς, αλλά και την επίσκεψη στον γάλλο πρόεδρο Μακρόν προ δεκαημέρου, ζητούμενο είναι να ενεργοποιηθεί η ΕΕ, με πρώτες τις δύο μεγαλύτερες χώρες Γαλλία και Γερμανία, για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μία νέα αφετηρία επανέναρξης του διαλόγου για το κυπριακό. Βεβαίως, αυτό μπορεί να γίνει μόνον μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Ωστόσο στο διάστημα που μεσολαβεί μπορεί να γίνει η απαραίτητη προεργασία για τα βήματα που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου.

Στη χθεσινή συνάντηση του κύπριου προέδρου και του γερμανού καγκελάριου στο Βερολίνο τονίστηκε ταυτόχρονα η κοινή βούληση να προωθηθεί η στενότερη συνεργασία στο μέλλον μεταξύ Γερμανίας και Κύπρου σε οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο, με την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Οι θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχουν σημαντική δυναμική και οι ευκαιρίες για περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία είναι καλές. Επομένως, θα ήταν προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων χωρών, εάν καλλιεργούσαν σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή της Μεσογείου» τόνισε ο Σολτς.
Ο Αναστασιάδης ανέφερε ως θετικό παράδειγμα ενεργειακής συνεργασίας τον Southern Aegean Interconnector, ένα δίκτυο διασύνδεσης για μεταφορά καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από την περιοχή καθώς και άλλες διμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ ή την Αίγυπτο.

Στο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ο καγκελάριος Σολτς το χαρακτήρισε ευρωπαϊκό πρόβλημα και προσέφερε την άμεση γερμανική αλληλεγγύη με την παραλαβή από τη Γερμανία 500 αιτούντων άσυλο από την Κύπρο. Και οι δύο ηγέτες καταδίκασαν την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία, από την οποία ο Σολτς ζήτησε να τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ, για την οποία «δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποίησε για στρέβλωση του ανταγωνισμού σχετικά με τις συνέπειες των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία. Αναφερόμενος στη γειτονική Τουρκία, είπε ότι ένα ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο «πρέπει να ισχύει και για κράτη που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ ή είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί αυτά τα κράτη να ζητούν επενδύσεις από τη Ρωσία ενώ άλλες χώρες αποφασίζουν για κυρώσεις κατά της Ρωσίας», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Όσο για την εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τη Ρωσία, ο κ Αναστασιάδης σημείωσε ότι παλαιότερα ήταν υψηλό το επίπεδο ρωσικών επενδύσεων στην Κύπρο. Στο μεταξύ όμως έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την οικονομική κρίση. Ως εκ τούτου, η Κύπρος εφαρμόζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η διήμερη επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στο Βερρολίνο, που ξεκίνησε χθες (23//) με την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ολοκληρώθηκε σήμερα, Πέμπτη, με επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο στο Βερολίνο και μία ιδιωτικής φύσης συνάντηση με την τέως καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία ο κ. Αναστασιάδης διατηρεί προσωπική σχέση.

Ανταπόκριση Βερολίνο: Γιώργος Παππάς 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος