Αναμένονται νέες εκλογές στη Βουλγαρία

Array

Νέες εκλογές είναι στον ορίζοντα στη Βουλγαρία: Είναι πιθανό να είναι οι πέμπτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Οι Σοσιαλιστές, με πιο πρόσφατη εντολή του αρχηγού του κράτους Ρούμεν Ράντεφ, δεν μπόρεσαν να βρουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να σχηματίσουν κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα η αρχηγός του κόμματος Κορνέλια Νίνοβα.

Αυτό θα ανακοινωθεί επίσημα στον πρόεδρο τη Δευτέρα, είπε. Έτσι, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2022, η τρίτη και, σύμφωνα με το σύνταγμα, τελευταία δυνατή προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης απέτυχε επίσης, καθιστώντας αναγκαίες νέες εκλογές. Η χώρα κυβερνάται επί του παρόντος από ένα προσωρινό υπουργικό συμβούλιο.

Πριν από τους Σοσιαλιστές, τα δύο ισχυρότερα κόμματα είχαν ήδη αποτύχει να σχηματίσουν κυβέρνηση λόγω έλλειψης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας – το κεντροδεξιό κόμμα GERB, το οποίο είχε κερδίσει τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου 2022, και το δεύτερο ισχυρότερο φιλελεύθερο PP του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος Ράντεφ πρέπει τώρα να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές – πιθανότατα για τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.

Πηγή: ORF

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος