Η Ρωσία κερδίζει περισσότερα από την ενέργεια από όσα της κοστίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία, λένε αναλυτές

Array

«Η Ρωσία κερδίζει περισσότερα από την πώληση ενεργειακών προϊόντων από όσα της κοστίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία», σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA).

Η οργάνωση, με έδρα τη Φινλανδία, αναφέρει ότι τα έσοδα από την εξαγωγή ενεργειακών προϊόντων (πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα) τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου στην Ουκρανία είναι υψηλότερα από το κόστος του πολέμου.

Τα έσοδα που πέτυχε η Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανέρχονται σε περίπου 158 δισεκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πόλεμος έχει κοστίσει στη Ρωσία 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής, μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.
Η CREA περιελάμβανε ανάλυση των εξαγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 24 Αυγούστου, χρησιμοποιώντας δεδομένα ποτάμιας και θαλάσσιας κυκλοφορίας και αγωγών.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ρωσίας με 85 δισεκατομμύρια ευρώ και ακολουθεί η Κίνα με 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εντός της ΕΕ, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση με εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία αξίας 19 δισεκατομμυρίων ευρώ και αμέσως μετά την Κίνα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

Παρά τους μειωμένους όγκους εξαγωγών, η Ρωσία εξακολουθεί να παράγει έσοδα ρεκόρ από την πώληση ορυκτών καυσίμων, τονίζει ο αναλυτής της CREA Lauri Milivirta.

«Για να την καταπολεμήσει, η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς και να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές από τη Ρωσία και να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας», είπε.

Επισήμανε ότι πάνω από όλα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος