Ανακαλεί μέρος της δικαστικής μεταρρύθμισης ο Νετανιάχου εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε ένα βήμα πίσω στην προώθηση της δικαστικής μεταρρύθμισης που φιλοδοξούσε να περάσει η κυβέρνηση, δηλώνοντας χθες Κυριακή ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί στο σύνολό του, αλλά θα περιοριστεί στο κομμάτι της αλλαγής της σύνθεσης της επιτροπής που επιλέγει τους δικαστές.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση για να αποφύγει την πόλωση στη δικαιοσύνη. «Πρέπει να υπάρχει ισορροπία, την οποία προσπαθούμε να ανακτήσουμε» δήλωσε για το επίμαχο νομοσχέδιο, που ξεσήκωσε άνευ προηγουμένου αντιδράσεις τους τελευταίους μήνες στη χώρα εξαιτίας της δυνατότητας παρέμβασης στις δικαστικές αποφάσεις που παραχωρούσε στην κυβέρνηση. Την πιο οξεία κριτική δέχθηκε διάταξη που προέβλεπε ότι η Κνεσέτ (η Βουλή του Ισραήλ) θα μπορούσε να ακυρώνει αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, γιατί με αυτόν τον τρόπο η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μπορεί να καθορίζει κρίσιμες αποφάσεις της δικαιοσύνης. Δεδομένων των συσχετισμών στο Κοινοβούλιο, η δικαστική εξουσία είναι η μόνη που μπορεί να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο στην κυβερνητική πολιτική και ως εκ τούτου θα πρέπει να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα, ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, η οποία απορρίπτει οποιοδήποτε διάλογο για δικαστική μεταρρύθμιση αν παραμείνουν υπό συζήτηση οι επίμαχες διατάξεις.

«Ελπίζω να μην εισέλθουμε σε μια συνταγματική κρίση και νομίζω ότι πράγματι δεν θα συμβεί αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή δέσμευση και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε τώρα» σημείωσε κατά την τηλεοπτική συνέντευξη ο κ. Νετανιάχου.

Πηγή: Europa Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος