Ανακαινίζεται το σπίτι που γεννήθηκε στην Αυστρία ο Χίτλερ – Αντιδράσεις για τη χρήση που του επιφυλάσσεται

Ξεκίνησαν χθες Δευτέρα οι εργασίες αναπαλαίωσης του σπιτιού που γεννήθηκε ο Χίτλερ στην πόλη Μπραουνάου της Άνω Αυστρίας, όπου όταν ολοκληρωθούν θα εγκατασταθεί το τοπικό αστυνομικό τμήμα, καθώς και ένα τμήμα της Ακαδημίας Ασφάλειας της Αστυνομίας, όπως ενημέρωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ. Οι εργασίες ανακαίνισης δεν αναμένεται να τελειώσουν πριν το 2026 και θα κοστίσουν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Το κτίριο μέχρι το 2011 φιλοξενούσε τη φιλανθρωπική οργάνωση Lebenshilfe, που παρείχε υποστήριξη σε άτομα με διανοητική στέρηση. Το 2016, η ιδιοκτησία του κτίσματος πέρασε στο αυστριακό κράτος και από εκείνη τη στιγμή έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τη μελλοντική χρήση του, υπό την πίεση και από το γεγονός ότι στο άδειο πλέον σπίτι συρρέαν συνεχώς νεοναζί και φασίστες ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής στον Αδόλφο Χίτλερ. 

Η πρωτοβουλία «Diskurs Hitlerhaus», μαζί με το κέντρο Ερευνών και Μνήμης του Ολοκαυτώματος «Φίλοι του Γιαντ Βασέμ», είχαν προτείνει να φιλοξενηθεί μόνιμα στο οίκημα η περιοδεύουσα σήμερα έκθεση «Οι Δίκαιοι», που είναι αφιερωμένη σε άτομα που δεν ήταν Εβραίοι, όμως διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους από τις διώξεις των ναζί.

Σε σχετική μελέτη για τη χρήση του κτιρίου, προτάθηκε να δοθεί είτε για κοινωνική χρήση, είτε για διοικητική, ώστε να τερματιστεί άμεσα και η αμφισβητούμενη ιδιότητά του ως «τουριστικός προορισμός».   

Τελικά επιλέχτηκε το οίκημα να μετατραπεί σε αστυνομικό τμήμα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, γιατί μεταξύ άλλων ήρθε στο φως ένα γερμανικό ρεπορτάζ του 1939 που ανέφερε ότι ο Χίτλερ επιθυμούσε να μετατρέψει το σπίτι που είχε γεννηθεί σε γραφεία της τοπικής Περιφέρειας, έχοντας δηλαδή μια διοικητική αποστολή. Πολλοί ισχυρίζονται ότι με την επιλογή που έγινε για τη χρήση του κτιρίου στην οδό Σαλτσμπούργκερ Φόρσταντ 15 του Μπραουνάου ως αστυνομικός σταθμός, στην πραγματικότητα εκπληρώνεται η επιθυμία του ναζί δικτάτορα, που προκάλεσε το μεγαλύτερο αιματοκύλισμα της ανθρωπότητας κατά τον 20ο αιώνα.

Πηγές: APA, EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος