Αναίμακτος ο απολογισμός – H χιονόπτωση σβήνει τις φωτιές στο Κολοράντο

Οι πυρκαγιές οι οποίες κατέστρεψαν «σ’ ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού» ολόκληρες συνοικίες στην πολιτεία Κολοράντο, στην αμερικανική Δύση, όδευαν να σβήσουν την Παρασκευή, καθώς σημειώνονταν χιονοπτώσεις στις τελευταίες εστίες.

Τουλάχιστον 500 σπίτια απανθρακώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Τζάρεντ Πόλις, που χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός αυτό.

Το εύρος της καταστροφής είναι απίστευτο: αεροφωτογραφίες δείχνουν ολόκληρα τετράγωνα να έχουν μετατραπεί σε σωρούς από στάχτες που καπνίζουν. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά, αντίθετα με προηγούμενες, χτύπησε πόλεις, όχι μόνο αγροτικές και δασικές περιοχές.

«Οι οικογένειες δεν είχαν στη διάθεσή τους παρά μόνο μερικά λεπτά για να βάλουν όλα όσα μπορούσαν –τα ζώα τους, τα παιδιά τους– στο αυτοκίνητο και να φύγουν», είπε ο Τζάρεντ Πόλις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες.

Όλα έγιναν αστραπιαία, όσο διαρκεί «ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού».

Εντυπωσιακές φλόγες έσχιζαν τον ουρανό, ενισχυμένες από σφοδρές ριπές ανέμων, ταχύτητας ως και 160 χιλιομέτρων την ώρα, την Πέμπτη. Θεωρείται ότι η φωτιά προκλήθηκε εξαιτίας της πτώσης ηλεκτροφόρων καλωδίων σε ξηρή βλάστηση.

Ο αριθμός των κατοικιών που καταστράφηκαν δεν είναι ακόμη γνωστός. Ο σερίφης της κομητείας Μπόλντερ, ο Τζο Πέλι, εκτίμησε την Παρασκευή ότι είναι περισσότερα από 500 και πρόσθεσε πως δεν θα τον «εξέπληττε» αν αποδειχθεί πως είναι «πάνω από 1.000».

Η φωτιά εξαπλωνόταν σαν «μωσαϊκό», αποφεύγοντας κάποιες συνοικίες αλλά καταστρέφοντας γειτονικές, είπε.

«Όταν βλέπεις την καταστροφή, είναι απίστευτο το ότι δεν έχουμε κατάλογο με 100 αγνοούμενους, όμως όντως, δεν έχουμε», πρόσθεσε ο σερίφης.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον κυβερνήτη Πόλις, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα γίνει «το παν για να προσφερθεί αμέσως βοήθεια στους πληγέντες», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Την Παρασκευή οι στάχτες αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών καλύφθηκαν από το χιόνι που έπεσε, δημιουργώντας εντυπωσιακή αντίθεση με τις εικόνες κόλασης της προηγουμένης.

Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία είχε προχωρήσει στην έκδοση έκτακτου προειδοποιητικού δελτίου για αυτή την ορεινή δυτική πολιτεία, καθώς προέβλεπε θύελλα με έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.

Το χιόνι «θα μας βοηθήσει αληθινά», είπε ο σερίφης Πέλι, εκτιμώντας πως χάρη στη χιονόπτωση δεν θα εξαπλωθούν οι φλόγες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος