Σήμερα η μεγάλη σύνοδος για τη λύση των δύο κρατών – ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού – στην οποία θα συμμετάσχουν δεκάδες χώρες, πολλές από τις οποίες αναμένεται να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης. Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία θα προεδρεύσουν.
Βρετανία, Πορτογαλία, Αυστραλία, Καναδάς και Μάλτα ανακοίνωσαν επίσημα την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους ενώ, ανάλογες ανακοινώσεις αναμένονται.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους σήμερα είναι ο μόνος τρόπος για να δοθεί πολιτική λύση σε μια κατάσταση που πρέπει να σταματήσει».
Όπως ανέφερε στον αμερικανικό συνεργάτη του BBC, η αναγνώριση είναι η αρχή μιας πολιτικής διαδικασίας, προσθέτοντας ότι, αμέσως μετά αναμένει κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «μια σπουδαία ημέρα για την ειρήνη», καθώς η χώρα του προετοιμάζεται να αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος αργότερα σήμερα το απόγευμα.
Η κίνηση αυτή αποτελεί «μεγάλη διπλωματική νίκη για τη Γαλλία», δήλωσε στον γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TF1.
«Η απόφαση που ο πρόεδρος θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είναι μια συμβολική, άμεση, πολιτική απόφαση, η οποία δείχνει τη δέσμευση της Γαλλίας στη λύση των δύο κρατών», προσθέτει.
Όταν ρωτήθηκε αν η απόφαση αποτελεί κίνδυνο για το Ισραήλ, απάντησε: «Πρόκειται για απόλυτη αντίφαση, καθώς η αναγνώριση της Παλαιστίνης, αποτελεί κατηγορηματική αποκήρυξη της Χαμάς και την απομονώνει μόνιμα. Και δικαιώνει όσους από τους Παλαιστίνιους έχουν επιλέξει να αποκηρύξουν τη βία και την τρομοκρατία».
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις αναγνωρίσεις καθώς και την ιδέα του παλαιστινιακού κράτους. Ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης μάλιστα, πιέζουν το Ισραήλ να προσαρτήσει μέρος της Δυτικής Όχθης ως απάντηση.
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μποϊκοτάρουν τη σύνοδο κορυφής, δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση ως «τσίρκο». «Δεν πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμο. Πιστεύουμε ότι στην πραγματικότητα ανταμείβει την τρομοκρατία», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.
Το Ισραήλ δεν πρέπει να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη ως απάντηση στην αναγνώριση, λέει η Ιβέτ Κούπερ
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε σε συνέντευξή της στο BBC το Ισραήλ να μην προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης ως αντίποινα.
Μιλώντας στο BBC λίγο πριν την παρουσία της στη σημερινή διάσκεψη, η Ιβέτ Κούπερ ρωτήθηκε αν ανησυχεί πως το Ισραήλ θα εκλάβει αυτή την απόφαση ως αφορμή για προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης.
Απαντώντας, δήλωσε πως έχει καταστήσει σαφές στον Ισραηλινό ομόλογό της ότι ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνησή του πρέπει να προβούν σε τέτοιες ενέργειες.
«Ήμασταν ξεκάθαροι ότι η απόφαση που λάβαμε αφορά τον καλύτερο τρόπο να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων. Πρόκειται για την προστασία της ειρήνης και της δικαιοσύνης, και —το σημαντικότερο— της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους της περιοχής για να το πετύχουμε αυτό».
H Μόσχα δηλώνει ότι συνεχίζει να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών
Η Ρωσία συνεχίζει να πιστεύει ότι η λύση δύο κρατών είναι ο μοναδικός τρόπος για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, αφότου ερωτήθηκε για την απόφαση κάποιων κρατών της Δύσης να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.
Η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Πορτογαλία αναγνώρισαν χθες παλαιστινιακό κράτος σε μια κίνηση η οποία προκλήθηκε από την απογοήτευση για τον πόλεμο στη Γάζα και έχει στόχο την προώθηση της λύσης των δύο κρατών, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ.
«Παραμένουμε ταγμένοι στα θεμελιώδη ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ταγμένοι στη διεθνή θέση για την πιθανότητα επίλυσης του παλαιστινοϊσραηλινού προβλήματος στη βάση της προσέγγισης δύο κρατών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
«Αυτό παραμένει η προσέγγισή μας και πιστεύουμε ότι είναι ο μοναδικός δυνατός τρόπος για να βρεθεί λύση σε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη, μακρόχρονη σύγκρουση, που τώρα είναι ίσως στην πιο οξεία και τραγική φάση σε ολόκληρη την ιστορία της».
Η ισραηλινή αντίδραση
Όμως οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν ότι τα εμπόδια θα είναι τρομερά. Το Ισραήλ παραμένει κάθετα αντίθετο σε αυτήν την προοπτική και έχει απειλήσει να προβεί σε αντίποινα μέσω επίσημης προσάρτησης τμημάτων ή ολόκληρης της Δυτικής Όχθης.
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έκανε το ασυνήθιστο βήμα να ανακαλέσει ή να αρνηθεί τη χορήγηση βίζας σε δεκάδες Παλαιστίνιους αξιωματούχους που θα ταξίδευαν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παραβιάζοντας πιθανότατα τους κανόνες του διεθνούς οργανισμού.
Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ διατηρούν βέτο στον ΟΗΕ σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους και ο Τραμπ εξακολουθεί να φαίνεται προσκολλημένος σε μια εκδοχή του λεγόμενου «Σχεδίου Ριβιέρα», βάσει του οποίου οι Αμερικανοί θα αναλάμβαναν μεγάλο μέρος της μελλοντικής ανάπτυξης της Γάζας, χωρίς να αναφέρεται καθόλου σε οποιαδήποτε μελλοντική σύνδεση με τη Δυτική Όχθη ή στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Σε τελική ανάλυση, το μακροπρόθεσμο μέλλον για τη Γάζα μπορεί να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης, το σχέδιο Τραμπ και το σχέδιο ανοικοδόμησης των Αράβων. Όλα αυτά τα σχέδια, με πολύ διαφορετικούς τρόπους κάθε ένα, ελπίζουν να σώσουν κάτι από την καταστροφή που έχει πλήξει τη Γάζα τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως ό,τι και να προκύψει, θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα για την έκταση που θα εκτείνεται η Παλαιστίνη και τη μορφή που θα έχει η ηγεσία της.
Πηγή: BBC, Times of Israel
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος