Ανάφλεξη στην Ουκρανία λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά – Μπέλγκοροντ και Χάρκοβο οι τελευταίοι στόχοι

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, με επιθέσεις και αντεπιθέσεις της Μόσχας και του Κιέβου.

«Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ» το μήνυμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, δίχως ωστόσο ο ίδιος να αναφερθεί στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Χάρκοβο, μεταξύ των οποίων και ξενοδοχείο στο οποίο βρίσκονταν στρατιωτικοί διοικητές.

Η Ουκρανία δέχθηκε τα ξημερώματα νέα επίθεση με ρωσικά drone, αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, έχασαν τη ζωη τους και 111 τραυματίστηκαν στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, σε επιθέσεις με drones. Η Μόσχα θεωρεί υπεύθυνη την Ουκρανία, η οποία μετρά ακόμη νεκρούς από τις πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων την Παρασκευή. Διακόσιους πυραύλους θα στείλει η Βρετανία στο Κίεβο για βοήθεια, ενώ ο Τζο Μπάιντεν καλεί εκ νέου το Κογκρέσο να εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ρωσική επίθεση στο κέντρο της πόλης Χάρκιβ έπληξε ιατρικό ίδρυμα, συγκροτήματα κατοικιών και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 8 ανθρώπων, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρεις Ολεγκ Σινεχούμποφ στο Telegram.

«Οι κατοχικές δυνάμεις έπληξαν στον κεντρικό τομέα του Χάρκιβ…χτύπησαν αποκλειστικά μη στρατιωτικές υποδομές». «Σε αυτές περιλαμβάνονται ένα ιατρικό ίδρυμα, συγκροτήματα κατοικιών, καταστήματα και δημόσιοι χώροι», έγραψε ο κυβερνήτης διευκρινίζοντας ότι η ρωσική επίθεση περιλάμβανε έξι πλήγματα.

Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από το Kharkiv Palace Hotel στο κέντρο της πόλης που έχει υποστεί ζημίες.

«Οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο έγιναν σε αντίποινα της επίθεσης στο Μπέλγκοροντ» λέει η Μόσχα

Το ρωσικό ΥΠΑΜ είχε προειδοποιήσει πως η επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη

Η Μόσχα κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό για μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 18 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 111 στο Μπέλγκοροντ, ρωσική πόλη κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα, την επομένη των μαζικών ρωσικών πληγμάτων που στοίχισαν τη ζωή σε 39 ανθρώπους στην Ουκρανία.

Σε εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του Ίντερνετ φαίνονται αυτοκίνητα να καίγονται, πολυκατοικίες με σπασμένους τους υαλοπίνακες των παραθύρων, καθώς και στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από μερικά κτίρια. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ενημερώθηκε» για την επίθεση αυτή σε «συνοικίες κατοικιών» της πόλης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε πως η φονική επίθεση στο Μπέλγκοροντ δεν θα μείνει «ατιμώρητη» και επέρριψε την ευθύνη στον ουκρανικό στρατό.

«Αυτή η επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη», δήλωσε το υπουργείο μέσω της Telegram διαβεβαιώνοντας πως κατάφερε να αναχαιτίσει δύο πυραύλους και «τις περισσότερες» από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον της πόλης.

Λαβρόφ: Πάνω από 200 αιχμάλωτοι Ουκρανοί μαχητές έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης στην Ρωσία

Ρωσικά δικαστήρια έχουν καταδικάσει σε ποινές κάθειρξης περισσότερους από 200 Ουκρανούς μαχητές από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Τα δικαστήρια της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν ήδη καταδικάσει για διάπραξη θηριωδιών πάνω από 200 μέλη ουκρανικών ενόπλων σχηματισμών σε πολυετείς ποινές κάθειρξης», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι έχουν διαπράξει θηριωδίες στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία με την πλήρους κλίμακα εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να συγκεντρώνουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, βιασμών και βίαιης μετακίνησης παιδιών.

Τον Μάρτιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία του βίαιου εκτοπισμού Ουκρανόπουλων στη Ρωσία. Το Δικαστήριο τόνισε ότι αυτό συνιστά έγκλημα πολέμου.

«Στην πορεία μας για απόδοση δικαιοσύνης, το κύριο αποτέλεσμα της χρονιάς είναι αναμφίβολα το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Πούτιν», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Άντριι Κόστιν σε χθεσινή του δήλωση.

«Μια ιστορική απόφαση και ένα σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου», σημείωσε.

Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας έχει καταγράψει περισσότερα από 121.000 ρωσικά εγκλήματα επιθετικότητας και εγκλήματα πολέμου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο ΟΗΕ έχει επίσης εντοπίσει υποθέσεις όπου ουκρανικές αρχές έχουν διαπράξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά ανθρώπων που το Κίεβο κατηγορεί για συνεργασία με τις ρωσικές αρχές.

Ο Λαβρόφ δήλωσε στο RIA ότι το κύριο ερευνητικό όργανο της Ρωσίας, η Ερευνητική Επιτροπή, έχει κινήσει 4.000 ποινικές υποθέσεις εναντίον περίπου 900 Ουκρανών.

«Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται μόνο μέλη ριζοσπαστικών εθνικιστικών οργανώσεων, μέλη των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και μισθοφόροι, αλλά και αξιωματούχοι της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Εξωτερικό δελτίο ΕΡΤ: Ρένα Δημητρίου | Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος