Υπόθεση Κασόγκι: Ανάκριση που πήγε στραβά-Ολονύχτιες έρευνες στο προξενείο της Σ. Αραβίας (video)

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να παραδεχθεί ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης η οποία πήγε στραβά, σύμφωνα με πηγές του CNN. Στο μεταξύ, η πολυμελής ομάδα της τουρκικής αστυνομίας και της εισαγγελίας αποχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από την πολύωρη έρευνα που διενήργησε σε αυτό, με την έγκριση των αρχών του σουνιτικού βασιλείου, έπειτα από την εξαφάνιση του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μετά την είσοδό του στο κτίριο στις 2 Οκτωβρίου.

Τόσο το CNN όσο και η New York Times, αμφότερα επικαλούμενα πηγές που πρόσκεινται στο Ριάντ, αναφέρουν ότι το βασίλειο ετοιμάζεται να αλλάξει την εκδοχή του και να παραδεχτεί ότι ο Κασόγκι όντως κατέληξε στο προξενείο, στο πλαίσιο μίας ανάκρισης κατά την οποία κάτι δεν πήγε καλά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Σαουδική Αραβία θα ισχυριστεί ότι το Ριάντ δεν είχε δώσει επίσημα εντολή γι΄ αυτή την έρευνα και ότι οι υπόλογοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Η πολύωρη έρευνα

Η ομάδα της τουρκικής αστυνομίας έλαβε δείγματα, μεταξύ των οποίων και από το χώμα στον κήπο του κτιρίου του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. «Οι Τούρκοι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνες στο προξενείο και έλαβαν δείγματα από ό,τι έκριναν απαραίτητο», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters μετά την αποχώρηση του κλιμακίου, έπειτα από εννέα ώρες, από τους χώρους του προξενείου.

Υπόθεση Κασόγκι: Ανάκριση που πήγε στραβά-Ολονύχτιες έρευνες στο προξενείο της Σ. Αραβίας (video)
AP Photo/Petros Giannakouris

Το σενάριο αυτό ενδεχομένως να συμβαδίζει με το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο το οποίο υποστηρίζουν οι Τούρκοι ότι έχουν στη διάθεσή τους και στο οποίο ακούγονται φωνές στα αραβικά. Απέχει όμως αρκετά από την άλλη εκδοχή, η οποία έχει κυκλοφορήσει ευρέως στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία πίσω από την δολοφονία του Κασόγκι βρίσκεται ένα 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα, το οποίο σκότωσε και στη συνέχεια διαμέλισε το πτώμα του δημοσιογράφου και πιθανόν έθαψε τα μέλη του στον κήπο της προξενικής κατοικίας που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω.

Οι πηγές που επικαλείται το CNN υποστηρίζουν ότι η ανάκριση στην οποία υποβλήθηκε ο Κασόγκι θα κατέληγε στην απαγωγή του από την Τουρκία.

Χθες Δευτέρα οι αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνισή του οδήγησαν την οικογένειά του να ζητήσει την διεξαγωγή έρευνας από μια “ανεξάρτητη και αμερόληπτη διεθνή επιτροπή”, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Υπόθεση Κασόγκι: Ανάκριση που πήγε στραβά-Ολονύχτιες έρευνες στο προξενείο της Σ. Αραβίας (video)
AP Photo/Hasan Jamali, File

Ένας από αυτούς, ο Σαλάχ Μοχάμεντ αλ-Τουμπάικι, φέρεται ότι είναι επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Αν ο ειδικός στις νεκροψίες-νεκροτομές έφυγε από τη Σαουδική Αραβία για την Κωνσταντινούπολη πριν εισέλθει στο προξενείο ο Κασόγκι, αυτό πιθανόν να σημαίνει πως, αν υπήρξε φόνος, ήταν εκ προμελέτης και όχι το αποτέλεσμα κακής κατάληξης της ανάκρισης.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν τα όποια αποδεικτικά στοιχεία θα έχουν παραμείνει σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνισή του. Ενδεικτικό είναι ότι δημοσιογράφοι του CNN είδαν ένα συνεργείο καθαρισμού να εισέρχεται στο προξενείο την Δευτέρα πριν από την άφιξη των ερευνητών.

Η σαουδαραβική αντιπροσωπεία είχε εισέλθει στο προξενείο μια ώρα πριν από την άφιξη της τουρκικής αστυνομίας και φαίνεται ότι παρέμεινε στους χώρους κατά την διεξαγωγή της έρευνας, ενώ αναμένεται να ερευνηθεί και η κατοικία του σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε το NTV.

Το ίδιο δίκτυο μετέδωσε ότι οι ερευνητές αναμένεται να πραγματοποιήσουν και σήμερα νέα έρευνα στο προξενείο.

Ερντογάν: Αφαίρεση στοιχείων

Κάποια αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση καλύφθηκαν με μπογιά μέσα στο προξενείο, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας μετά την πρώτη έρευνα που διενήργησε η τουρκική αστυνομία στους χώρους του προξενείου και η οποία διήρκεσε εννέα ώρες, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι η έρευνα αναζητεί τοξικά υλικά στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι η έρευνα για την εξαφάνιση του Κασόγκι θα συνεχιστεί και σήμερα στην κατοικία του προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και σε κάποια οχήματα, και ότι δεν θα επιβληθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις εις βάρος Σαουδαράβων διπλωματών στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ομολογία από την πλευρά του Ριάντ για την υπόθεση αυτή.

“Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα”, είπε ο Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ότι “τα προξενεία δεν είναι χώροι για ανάκριση”.

Υπόθεση Κασόγκι: Ανάκριση που πήγε στραβά-Ολονύχτιες έρευνες στο προξενείο της Σ. Αραβίας (video)
AP Photo/Emrah Gurel

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέτ κάλεσε σήμερα την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία να αποκαλύψουν όσες πληροφορίες διαθέτουν για την τύχη του Κασόγκι και τόνισε ότι η διπλωματική ασυλία θα πρέπει να αρθεί στους χώρους της διπλωματικής αποστολής για τους διπλωματικούς αξιωματούχους.

Υπόθεση Κασόγκι: Ανάκριση που πήγε στραβά-Ολονύχτιες έρευνες στο προξενείο της Σ. Αραβίας (video)
AP Photo/Emrah Gurel

Συνάντηση Πομπέο-Σαλμάν 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο βρίσκεται ήδη στο Ριάντ, και συνατήθηκε προσωπικά τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε αναζήτηση απαντήσεων για την τύχη του Κασόγκι.

Υπόθεση Κασόγκι: Ανάκριση που πήγε στραβά-Ολονύχτιες έρευνες στο προξενείο της Σ. Αραβίας (video)
Leah Millis/Pool via AP

Ο  Πομπέο, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τουρκία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα δειπνήσει με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν απόψε το βράδυ ενώ συναντήθηκε και με τον σαουδάραβα ομόλογό του.

Υπόθεση Κασόγκι: Ανάκριση που πήγε στραβά-Ολονύχτιες έρευνες στο προξενείο της Σ. Αραβίας (video)
Leah Millis/Pool via AP

«Ελπίζω να νιώθετε άνετα εδώ», είπε ο βασιλιάς στον Πομπέο, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους. «Σας ευχαριστώ που δεχτήκατε την επίσκεψή μου εκ μέρους του προέδρου Τραμπ», απάντησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι είναι ενήμερος για την πληροφορία που μεταδόθηκε από ΜΜΕ κατά την οποία η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ενδέχεται να ανακοινώσει πως ο αγνοούμενος Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ανάκρισης για την οποία δεν είχε δοθεί εξουσιοδότηση από το Ριάντ, πρόσθεσε ωστόσο ότι «ουδείς γνωρίζει» εάν αυτή είναι η επίσημη εκδοχή.

Ο Τραμπ έκανε αυτό το σχόλιο απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Πολιτεία Τζόρτζια, όπου επιθεώρησε τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Μάικλ. Νωρίτερα τη Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε την υπόθεση ότι «ανεξέλεγκτοι δολοφόνοι» ενδέχεται να ευθύνονται για τον θάνατο του αντιφρονούντα Κασόγκι, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν τη 2α Οκτωβρίου αφού μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Αντιπροσωπεία των ρωσικών υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και συνάντησε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν για την κρίση στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Στις παραδοσιακά στενές σχέσεις του Ριάντ με τη Δύση υπάρχει ένταση μετά την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία. Το υπουργείο δεν κάνει καμία αναφορά σε συνομιλίες για το θέμα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters, ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Αντριάννα Μαγγανιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ