Υπέγραψε ο Μπάιντεν το διάταγμα για επανένταξη των ΗΠΑ στη Συνθήκη του Παρισιού – Χαιρετίζουν ΟΗΕ, ΕΕ

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το διάταγμα που προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη Συνθήκη του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Την έναρξη της διαδικασίας επανένταξης των ΗΠΑ στη Συνθήκη του Παρισιού χαιρέτισαν ο ΟΗΕ και η ΕΕ.

«Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα», δεσμεύτηκε ο νέος πρόεδρος υπογράφοντας το κείμενο, ένα από τα 17 εκτελεστικά διατάγματα που είχε προετοιμάσει η ομάδα του.

Άλλο ένα από τα διατάγματα ανακαλεί την άδεια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη Συνθήκη του Παρισιού την πρώτη ημέρα της προεδρίας του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να κινήσει τη διαδικασία επανένταξης της χώρας του στη Συνθήκη του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλωσόρισε θερμά την απόφαση Μπάιντεν. «Μετά την περυσινή Σύνοδο για τη Φιλοδοξία για το Κλίμα, οι χώρες που παράγουν σχεδόν τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεσμεύτηκαν να γίνουν κλιματικώς ουδέτερες», τόνισε ο κ. Γκουτέρες και πρόσθεσε «η σημερινή δέσμευση από πλευράς του προέδρου Μπάιντεν αυξάνει το ποσοστό αυτό στα δύο τρίτα».

Ωστόσο, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι εξαντλείται ο χρόνος για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, να μην αυξηθεί πάνω από 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Παρισιού.

«Προσβλέπουμε στον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ για την επιτάχυνση των παγκόσμιων προσπαθειών προς την κλιματική ουδετερότητα», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί στενά με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση που «χειροτερεύει».

Το 2019, ο Ντόναλντ Τραμπ, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της Συνθήκης του Παρισιού, η οποία έχει υπογραφτεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν. Η χώρα τυπικά απήλθε από τη συνθήκη τον Νοέμβριο του 2020.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε – μεταξύ άλλων – τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο Ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, ο Τραμπ έβαλε στο συρτάρι διατάξεις για την περιβαλλοντική προστασία. Υπήρξε, εξάλλου, μικρή αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ επί προεδρίας του.

Πηγές: Reuters, dpa, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος