Ξεπέρασαν τους 20 οι νεκροί από το κύμα πολικού ψύχους στις ΗΠΑ (video)

Η θερμοκρασία ήταν  -46 ° Κελσίου, όταν βρέθηκε νεκρός 18χρονος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Άιοβας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ξεψύχησε από το κρύο, σε μικρή απόσταση από τον κοιτώνα του στην φοιτητική εστία. Στους 21 νεκρούς συγκαταλέγονται 60χρονη που  βρέθηκε νεκρή σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Οχάιο, αλλά και άστεγος, ο Λάρυ, σύμφωνα με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο απολογισμός αυξήθηκε δραματικά από τους 12 στους 21 μετά την καταγραφή τουλάχιστον εννέα νεκρών στο Σικάγο, όπως ανέφερε και ο ομογενής τραυματιολόγος Στάθης Πουλακίδας, στο νοσοκομείο John H. Stroger Jr, μιλώντας και για κρυοπαγήματα που προκάλεσαν ακρωτηριασμό.

Tουλάχιστον τριάντα ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας,  αναφέρθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στις μεσοδυτικές και βορειοανατολικές Πολιτείες.

Είχαν περάσει είκοσι χρόνια από την προηγούμενη φορά που  τέτοια μάζα παγωμένου αέρα έπληξε την χώρα, υπενθύμισε η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

“Εκκωφαντικοί κρυοσεισμοί”

“Με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, το νερό παγώνει, η πίεση αυξάνεται και εκτονώνεται δημιουργώντας ρωγμές αλλά και θόρυβο εκτόξευσης”, μεταδίδουν αμερικανικά δίκτυα μιλώντας για κρυοσεισμούς, ειδικά στο Σικάγο.

Η χιονόπτωση και ο πάγος προκάλεσαν επικίνδυνες συνθήκες στο οδικό δίκτυο. Τουλάχιστον 26 τροχαία σημειώθηκαν μέσα σε δύο ώρες την Πέμπτη μόνο στην Κομητεία Τζόνσον στην Άιοβα, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν περισσότερες από 4.500 πτήσεις, εκ των οποίων οι 3.000 από το διεθνές αεροδρόμιο Ο’Χέιρ του Σικάγο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flightaware.

Πολική δίνη και Κλιματική Αλλαγή

“Η πολική δίνη #PolarVotex2019 είναι μεγάλη αέρια μάζα που σχηματίζεται κάθε χειμώνα πάνω από το Βόρειο Πόλο, μέχρι τη στρατόσφαιρα. Είναι σαν υδρομασάζ που κρατά παγωμένο πολικό αέρα μέσα σε τοίχο ισχυρών κυκλικών ανέμων, τον πολικό στρόβιλο από όπου όμως διαρρέει ισχυρό ρεύμα, αναφέρουν οι New York Times.

“Tο ψύχος θα ήταν ακόμη πιο φονικό, αν δεν διανύαμε μια από τις θερμότερες 20αετίες του πλανήτη”, σχολίασαν Αμερικανοί μετεωρολόγοι, ενώ στη συζήτηση για το κατά πόσο το καιρικό φαινόμενο συνδέεται με την Κλιματική Αλλαγή συμμετείχε μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ  καλώντας ειρωνικά την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη “να μην αργήσει άλλο στις μεσοδυτικές Πολιτείες”.

Μετά τα “πειράματα θερμοδυναμικής”, όπου εκατοντάδες Αμερικανοί διαπίστωσαν ότι “το ψύχος νικά το καυτό νερό ακαριαία”, εμφανίστηκαν βίντεο με παγωμένες σαπουνόφουσκες.

https://twitter.com/BiologistDan/status/1090664408450101248

Δωρεάν προσφέρει στο μεταξύ, 70 δωμάτια ξενοδοχείου ένας “καλός και ανώνυμος Σαμαρείτης” για τους άστεγους στο Σικάγο.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ