Τζον Κέλι: Ο νέος «σερίφης» του Λευκού Οίκου

“Υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη”, δήλωσε ο Μπάρι Μπένετ, σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία, αναφερόμενος στα νέα καθήκοντα του απόστρατου στρατηγού Τζον Κέλι και περιγράφοντας τις δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στον Λευκό Οίκο από την περασμένη εβδομάδα.

Ένας Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο Τραμπ δήλωσε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τραμπ ανησυχούσε για το πώς θα χειριστεί τον Άντονι Σκαραμούτσι, ενώ καλούσε τους συμβούλους του ζητώντας τη γνώμη τους. Όλοι του απάντησαν ότι ο διευθυντής επικοινωνίας, με τη σκληρή γλώσσα, έπρεπε ν’ απομακρυνθεί.

Ο Τραμπ αποφάσισε να απαλλάξει τον Σκαραμούτσι από τα καθήκοντά του. Και ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι υποστήριξε την άμεση αποχώρηση του Σκαραμούτσι. Έτσι, τον κάλεσε στο γραφείο του και τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του, στο πλαίσιο των πρώτων ενεργειών που έκανε ως νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου.

“Μία μεγάλη ημέρα για τον Λευκό Οίκο”, έγραψε ο Τραμπ χθες το βράδυ στο Twitter.

Ρεπουμπλικάνος αξιωματούχος που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι στον Κέλι δόθηκαν ενισχυμένες αρμοδιότητες προκειμένου να επιβάλλει την τάξη στον Λευκό Οίκο. “Τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά”, τόνισε συμπληρώνοντας ότι ακόμη και η κόρη του προέδρου με τον σύζυγό της, που έχουν υψηλόβαθμες θέσεις στον Λευκό Οίκο, δεν βρίσκονται “υπεράνω του νόμου”.

Στη διάρκεια δείπνου το Σάββατο στο ξενοδοχείο του Τραμπ κοντά στον Λευκό Οίκο, στο οποίο μετείχε και ο Κέλι, ο πρόεδρος ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου, Στίβεν Μνούτσιν και Γουίλμπουρ Ρος, ν’ αναμένουν αλλαγές στο προσωπικό του Λευκού Οίκου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται ότι η κατάσταση πολιτικού χάους στον Λευκό Οίκο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη συνέχιση των προσπαθειών για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare, αλλά και στην κατάρτιση των προτάσεων και του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Οι πολιτικές εξελίξεις στον Λευκό Οίκο επηρέασαν και την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, που κατέγραψε χαμηλό 1,5 χρόνων έναντι του ευρώ.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον λόγω των συνεχιζόμενων ερευνών από το Κογκρέσο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και πιθανής συνωμοσίας της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Μόσχα.

Στην εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δύσκολη κατάσταση που έχει προκληθεί από την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, και εξαιτίας του προβλήματος αυτού, εμφανίζεται επικριτικός έναντι της Κίνας.

Παράλληλα, η Ρωσία ενεργοποιεί στη Μόσχα τη διαδικασία απέλασης Αμερικανών διπλωματών, μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου των νέων αμερικανικών κυρώσεων, με το κλίμα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας να είναι ψυχροπολεμικό.

Σχετική είδηση: Ο Τραμπ απομάκρυνε τον Σκαραμούτσι από διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος