Τσαβούσογλου: Σημείο καμπής στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις το Μανμπίτς (video)

Λίγες ώρες πριν από την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποιεί ότι το θέμα της βόρειας Συρίας μπορεί  να αποτελέσει “σημείο καμπής στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες”. Το αίτημα της Άγκυρας να κυματίζει εντός των προσεχών 30 ημερών η τουρκική σημαία στην πόλη Μανμπίτς και να έχουν αντικατασταθεί από Τούρκους στρατιώτες οι Κούρδοι πολιτοφύλακες, κυριαρχεί στην ατζέντα της συνάντησης στην Ουάσιγκτον.

Αν και αναμένεται να ανακοινωθεί  οδικός χάρτης επίλυσης των διμερών προβλημάτων, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι στα αγκάθια της συνάντησης συγκαταλέγεται και το θέμα της απελευθέρωσης του ευαγγελιστή πάστορα ‘Αντριου Μπράνσον, ο οποίος ανήκει στην ίδια εκκλησία με τον Μάικ Πομπέο.

Ο Τσαβούσογλου επέμεινε πως ένα από τα βασικά προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι η στήριξη που παρέχει η χώρα στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD.

«Εργαζόμαστε για πολιτική λύση στη Συρία. Απορρίπτουμε όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν να διαμελίσουν την Συρία», τόνισε.

Αναφορικά με το “βέτο” του αμερικανικού Κογκρέσου στο θέμα των F-35, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε:
«Εμείς ζητήσαμε να αγοράσουμε τα συγκεκριμένα συστήματα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας. Αλλά δεν τα πουλήσανε. Και εμείς αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε S-400 από τη Ρωσία».

Επικριτικός και στον απόηχο της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ιερουσαλήμ».

ΠΗΓΗ:TRT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος