Συνάντηση Μασκ, Ζούκερμπεργκ και Μπιλ Γκέιτς στην Ουάσιγκτον για την τεχνητή νοημοσύνη

Ορισμένες από τις πιο ισχυρές παρουσίες στον κλάδο της τεχνολογίας συναντήθηκαν με ομοσπονδιακούς νομοθέτες την Τετάρτη καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ετοιμάζεται να καταρτίσει νομοθεσία για τη ρύθμιση της ταχέως εξελισσόμενης βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης.

Μεταξύ αυτών που συνμμετείχαν στη δια ζώσης εκδήλωση ήταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Anthropic, Google, IBM, Meta, Microsoft, Nvidia, OpenAI, Palantir και X, της εταιρείας που ήταν γνωστή ως Twitter. Στη λίστα των προσκεκλημένων περιλαμβάνονταν επίσης ο Μπιλ Γκέιτς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, και ο Έρικ Σμιντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, μαζί με κορυφαία στελέχη από τη βιομηχανία του θεάματος, ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων και εργατικές οργανώσεις.

Η συνάντηση και το αναμενόμενο καστ όλων των αστέρων της σηματοδοτεί την πρώτη από τις εννέα συνεδρίες που φιλοξενεί ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ολοκληρωμένες προστατευτικές μπάρες που θα ρυθμίζουν τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια πρωτοφανή, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια του Κογκρέσου.

«Με την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορούμε να είμαστε σαν στρουθοκάμηλοι που χώνουμε το κεφάλι μας στην άμμο», δήλωσε ο Σούμερ, σύμφωνα με τις προετοιμασμένες παρατηρήσεις που απέκτησε το CNN. Σημείωσε επίσης ότι πρόκειται για «μια συζήτηση που δεν έχει ξαναγίνει στο Κογκρέσο».

Η ώθηση αντανακλά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των φορέων χάραξης πολιτικής για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη, και ιδιαίτερα ο τύπος της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που διαδίδεται από εργαλεία όπως το ChatGPT, θα μπορούσε δυνητικά να διαταράξει τις επιχειρήσεις και την καθημερινή ζωή με πολλούς τρόπους, από την αύξηση της εμπορικής παραγωγικότητας έως την απειλή θέσεων εργασίας, την εθνική ασφάλεια και την πνευματική ιδιοκτησία.

Η υψηλού προφίλ συγκέντρωση των καλεσμένων έφτασε λίγο πριν από τις 10 π.μ., με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ να κάνει μια παύση για να συνομιλήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ έξω από την αίθουσα Kennedy Caucus του κτιρίου γραφείων της Γερουσίας Ράσελ. Στο εσωτερικό, ο Μασκ καθόταν στην αντίθετη άκρη της αίθουσας από τον Ζούκερμπεργκ, σε αυτή που είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες μοιράζονται ένα δωμάτιο από τότε που άρχισαν να προκαλούν ο ένας τον άλλον σε αγώνα κλουβιού πριν από μήνες.

Η σύνοδος στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον θα μπορούσε να δώσει στη βιομηχανία τεχνολογίας την πιο σημαντική ευκαιρία να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι νομοθέτες σχεδιάζουν τους κανόνες που θα μπορούσαν να διέπουν την τεχνητή νοημοσύνη. Ορισμένες εταιρείες, όπως η Google, η IBM, η Microsoft και η OpenAI, έχουν ήδη προσφέρει τις δικές τους εμπεριστατωμένες προτάσεις σε λευκά έγγραφα και αναρτήσεις σε ιστολόγια που περιγράφουν επίπεδα εποπτείας, δοκιμών και διαφάνειας, αν και ορισμένες εταιρείες διαφωνούν σε βασικά ερωτήματα, όπως το αν χρειάζεται μια νέα ομοσπονδιακή υπηρεσία για τη ρύθμιση της ΤΝ.

Όμως, είναι κρίσιμο ότι η εκδήλωση θα μπορούσε επίσης να ρίξει φως στην πολιτική σκοπιμότητα ενός ευρέος, σαρωτικού νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη, θέτοντας προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτύχει το Κογκρέσο.

Έκκληση για ρύθμιση

Στελέχη όπως ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, έχουν ήδη εντυπωσιάσει ορισμένους γερουσιαστές ζητώντας δημοσίως νέους κανόνες νωρίς στον κύκλο ζωής του κλάδου, κάτι που ορισμένοι νομοθέτες θεωρούν ευπρόσδεκτη αντίθεση με τη βιομηχανία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που αντιστέκεται στη ρύθμιση.

Ο Κλεμάν Ντελάνγκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Hugging Face, έγραψε στο Twitter τον περασμένο μήνα ότι ο κατάλογος προσκεκλημένων του Σούμερ «μπορεί να μην είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός και περιεκτικός», αλλά ότι θα «προσπαθήσω όσο μπορώ να μοιραστώ ιδέες από ένα ευρύ φάσμα μελών της κοινότητας, ειδικά σε θέματα, διαφάνειας, συμμετοχής και κατανομής της εξουσίας».

Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, όπως ο κίνδυνος οι κακώς εκπαιδευμένοι αλγόριθμοι να κάνουν ακούσια διακρίσεις εις βάρος των μειονοτήτων, ή ότι θα μπορούσαν να απορροφήσουν τα έργα συγγραφέων και καλλιτεχνών που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς αποζημίωση ή άδεια.

Ορισμένοι συγγραφείς έχουν μηνύσει το OpenAI για τους ισχυρισμούς αυτούς, ενώ άλλοι έχουν ζητήσει με ανοιχτή επιστολή να πληρώνονται από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Εκδότες ειδήσεων όπως το CNN, οι New York Times και η Disney είναι μερικοί από τους παραγωγούς περιεχομένου που έχουν εμποδίσει την ChatGPT να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενό τους. Η OpenAI δήλωσε ότι εξαιρέσεις όπως η δίκαιη χρήση ισχύουν για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων.

«Θα πιέσουμε σκληρά για να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για μια πραγματικά δημοκρατική διαδικασία με πλήρη φωνή και διαφάνεια και λογοδοσία και ισορροπία», δήλωσε η Μάγια Γουάιλι, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Διάσκεψης Ηγεσίας για τα Πολιτικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, «και ότι θα φτάσουμε σε κάτι που πραγματικά υποστηρίζει τη δημοκρατία, υποστηρίζει την οικονομική κινητικότητα, υποστηρίζει την εκπαίδευση, καινοτομεί με όλους τους καλύτερους τρόπους και διασφαλίζει ότι αυτό προστατεύει τους καταναλωτές και τους ανθρώπους προνοιακά και όχι απλώς να προσπαθούμε να το διορθώσουμε αφού έχουν υποστεί ζημιά».

Οι ανησυχίες αντανακλούν αυτό που η Γουάιλι περιέγραψε ως «μια θεμελιώδη διαφωνία» με τις εταιρείες τεχνολογίας που εκτείνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν χειριστεί την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση.

«Πρόκειται για περίπλοκα ζητήματα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα αντιλαμβάνονται και τα εξισορροπούν οι εταιρείες, ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν τα κέντρα κόστους στην εμπιστοσύνη και την ασφάλεια και όχι ως πραγματικά σημαντικές επενδύσεις …. έχουμε πραγματικές διαφωνίες εκεί», δήλωσε η Γουάιλι, προσθέτοντας ότι το να δοθεί στις μη εκπροσωπούμενες ομάδες μια θέση στο τραπέζι θα είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχή έκβαση. «Ενώ μοιραζόμαστε πολλές από τις ίδιες αρχές σε πολλές περιπτώσεις, νομίζω ότι το ερώτημα είναι, πώς θα βρούμε τη σωστή ισορροπία που θα κατανοεί ότι υπάρχουν κάποια θεμιτά ζητήματα σε όλες τις πλευρές αυτής της συζήτησης, αλλά ότι χωρίς εκπροσώπηση, χωρίς πρόσβαση θα έχουμε μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα».

Γερουσιαστές ανατινάζουν το φόρουμ για την ΤΝ

Ένα δικομματικό ζεύγος γερουσιαστών των ΗΠΑ επέκρινε έντονα τη συνάντηση, λέγοντας ότι η διαδικασία είναι απίθανο να παράγει αποτελέσματα και δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση των κοινωνικών κινδύνων της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Κονέκτικατ, Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μιζούρι, Τζος Χόλι, μίλησαν ο καθένας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης. Οι δύο νομοθέτες εισήγαγαν πρόσφατα ένα νομοθετικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο, όπως είπαν, αποτελεί μια συγκεκριμένη προσπάθεια για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης – σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε βήματα μακριά πίσω από κλειστές πόρτες.

«Αυτό το φόρουμ δεν έχει σχεδιαστεί για να παράγει νομοθεσία», δήλωσε ο Μπλούμενταλ. «Η υποεπιτροπή μας θα παράγει νομοθεσία».

Ο Μπλούμενταλ πρόσθεσε ότι το προτεινόμενο πλαίσιο, το οποίο απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου φορέα εποπτείας της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και ένα καθεστώς αδειοδότησης για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και τη δυνατότητα των ανθρώπων να μηνύουν εταιρείες για βλάβες που προκαλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σχέδιο νόμου μέχρι το τέλος του έτους.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι έχει γίνει για την ασφάλεια των αερογραμμών, την ασφάλεια των αυτοκινήτων, την ασφάλεια των φαρμάκων, την ασφάλεια των ιατρικών συσκευών», δήλωσε ο Μπλούμενταλ. «Η ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης δεν διαφέρει, στην πραγματικότητα, είναι ενδεχομένως ακόμη πιο επικίνδυνη».

Ο Χόλεϊ χαρακτήρισε τις συνεδριάσεις της Τετάρτης «ένα γιγαντιαίο κοκτέιλ πάρτι» για την τεχνολογική βιομηχανία και κατηγόρησε το γεγονός ότι ήταν ιδιωτικές.

«Δεν ξέρω γιατί να καλέσουμε όλα τα μεγαλύτερα μονοπώλια στον κόσμο να έρθουν και να δώσουν στο Κογκρέσο συμβουλές για το πώς να τους βοηθήσουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα και στη συνέχεια να το κλείσουμε για το κοινό», δήλωσε ο Χόλεϊ. «Θέλω να πω, αυτή είναι μια μακάβρια ιδέα. Αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κατέστρεψαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Παρά το γεγονός ότι μιλάει σκληρά για την τεχνολογία, ο Σούμερ έχει κινηθεί εξαιρετικά αργά όσον αφορά τη νομοθεσία για την τεχνολογία, δήλωσε ο Χόλεϊ, επισημαίνοντας πολλά σημαντικά νομοσχέδια για την τεχνολογία από το προηγούμενο Κογκρέσο που δεν έφτασαν ποτέ σε ψηφοφορία στη Γερουσία.

«Είναι λίγο σαν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο Χόλεϊ. «Μιλάει συνεχεια γι’ αυτό και δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Η αίσθησή μου είναι ότι … πρόκειται για πολλά τραγούδια και χορούς που καλύπτουν το γεγονός ότι στην πραγματικότητα τίποτα δεν προχωράει. Ελπίζω να κάνω λάθος γι’ αυτό».

Ο Χόλεϊ είναι επίσης συνυποστηρικτής ενός νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε την Τρίτη με επικεφαλής τη Δημοκρατική γερουσιαστή της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουτσαρ, το οποίο θα απαγορεύει τη χρήση της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία παραπλανητικών πολιτικών διαφημίσεων. Η Κλόμπουτσαρ και ο Χόλεϊ, μαζί με τους άλλους συνυποστηρικτές τους, τον Κουνς και τη ρεπουμπλικανή γερουσιαστή Σούζαν Κόλινς του Μέιν, δήλωσαν ότι το μέτρο είναι απαραίτητο για να εμποδιστεί η τεχνητή νοημοσύνη να χειραγωγήσει τους ψηφοφόρους.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ