Συμβιβαστική λύση για το μεταναστευτικό προωθεί ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε συνοπτικά στο περίγραμμα ενός νομοσχεδίου για την μετανάστευση που θα προωθήσει την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι επιθυμεί χρηματοδότηση ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και ότι είναι ανοιχτός στη χορήγηση υπηκοότητας στους «Ονειροπόλους», στους παράτυπος μετανάστες που εισήλθαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο που θα είναι ικανοποιητική σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων για την μετανάστευση, αλλά παράλληλα θα αποτρέπει από την απέλαση περίπου 700.000 «Ονειροπόλους».

«Να τους πείτε να μην ανησυχούν. Θα λύσουμε το πρόβλημα. Εναπόκειται στους Δημοκρατικούς, αλλά οι (Ονειροπόλοι) δεν θα πρέπει να ανησυχούν», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που συμμετέχει στη διακομματική ομάδα βουλευτών για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος δήλωσε ότι οι δηλώσεις Τραμπ σηματοδοτούν μια σημαντική εξέλιξη.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι η πρότασή του θα περιλαμβάνει ένα αίτημα για χρηματοδότηση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση του τείχους, πέντε δισεκατομμύρια δολάρια για άλλα προγράμματα ασφάλειας των συνόρων, μέτρα για τον περιορισμό του προγράμματος επανένωσης οικογενειών μεταναστών και την αναθεώρηση ή κατάργηση του συστήματος λοταρίας που χρησιμοποιείται για να δίνονται σε πρόσφυγες πράσινες κάρτες.

Σε αντάλλαγμα, είπε ότι επιθυμεί να προσφέρει στους «Ονειροπόλους» προστασία από την απέλαση και ένα «κίνητρο» για χορήγηση υπηκοότητας, ίσως σε 10 με 12 χρόνια.

Αναφερόμενος στο καθεστώς των γονιών των Ονειροπόλων, που έφεραν τα παιδιά τους παράνομα στις ΗΠΑ, ο Τραμπ τόνισε ότι το θέμα είναι «πολύπλοκο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος