Shadow Brokers: Η NSA παρακολουθούσε διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές

Tο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT χρησιμοποιείται από τις τράπεζες για τη μεταφορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων καθημερινά. Φέρεται ωστόσο να αποτέλεσε στόχο υποκλοπών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.

‘Οπως καταγγέλλει ομάδα χάκερ, που αυτοαποκαλείται The Shadow Brokers, η NSA παρακολουθούσε χρηματικές ροές μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Εν δυνάμει χαρακτηρίζεται ο κίνδυνος να ακολουθήσουν κυβερνοληστείες με τη χρήση του κώδικα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι χάκερ , ωστόσο η εταιρεία SWIFT, που εδρεύει στο Βέλγιο, καθησυχάζει διαβεβαιώνοντας ότι εκδίδει συχνά ενημερώσεις ασφαλείας και συμβουλές προς της τράπεζες – πελάτες της για την αντιμετώπιση των απειλών.

Επίσης η SWIFT θεωρεί πιθανό να υπήρξε παραβίαση των συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων πελατών της σε τοπικό επίπεδο, όπως έγινε με την κυβερνοληστεία που έγινε πέρυσι στην Κεντρική Τράπεζα του Μπαγκλαντές, με λεία 81 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Shadow Brokers, έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφα –διαρροές που φέρουν σφραγίδα ανεξακρίβωτης αυθεντικότητας από την NSA, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters , εκτιμώντας ότι η παραβίαση έγινε μέσω εταιρειών που προσφέρουν πρόσβαση σε τράπεζες που θεωρούνται μικροί πελάτες, ή ανταλλάσσουν μηνύματα για λογαριασμό τους.

“Αν εισβάλει κανείς σε μια τέτοια εταιρεία «έχει πρόσβαση σε όλους τους πελάτες της, σε όλες τις τράπεζες» που εξυπηρετεί, λέει ο Ματ Σουίς, ιδρυτής μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

https://twitter.com/iProductFix/status/853224198696837120

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, ανάμεσα στα έγγραφα που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην στέλεχος της NSA, υπήρχαν κάποια που έδειχναν πως η NSA ήταν σε θέση να παρακολουθεί το σύστημα.

ΠΗΓΗ:REUTERS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ