Σε ισχύ η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας από τον Τράμπ μετά την ανακοίνωση του τερματισμού της

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η διμερής συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνησή του με αυτή της Κίνας για το διμερές εμπόριο παραμένει σε ισχύ άθικτη.

Ο Τραμπ έκανε τη διαβεβαίωση αυτή λίγη ώρα αφού ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, πως η διμερής συμφωνία που κλείστηκε κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων «παίρνει τέλος».

«Η συμφωνία για το εμπόριο με την Κίνα είναι εντελώς άθικτη. Ελπίζω ότι (σ.σ. οι Κινέζοι) θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τους όρους της συμφωνίας», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για εμπορικά ζητήματα Πίτερ Ναβάρο έκανε την εξαγγελία του τερματισμού της συμφωνίας  συνδέοντας την προοπτική αυτή με την αμερικανική οργή για το γεγονός πως το Πεκίνο δεν έκρουσε νωρίτερα τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «σημείο καμπής» για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν πως ενημερώθηκε για την εξάπλωση του κορονοϊού «αφού» αποχώρησε από την Ουάσινγκτον η κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία μετά την υπογραφή της λεγόμενης «Φάσης 1», τη 15η Ιανουαρίου.

Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έχει φθάσει στο ναδίρ της εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το Πεκίνο για έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον ιό. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη.

Μόλις την Πέμπτη ο Τραμπ απείλησε εκ νέου να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την Κίνα, μία ημέρα μετά τις συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με κορυφαίους κινέζους διπλωμάτες και τη δήλωση του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ πως δεν θεωρεί ότι θα ήταν βιώσιμη επιλογή η αποσύνδεση της αμερικανικής από την κινεζική οικονομία.

Μέσα σε όλα αυτά οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν  ότι θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τέσσερα μεγάλα κινεζικά ΜΜΕ σαν ξένες πρεσβείες, υποστηρίζοντας ότι  αυτά είναι φερέφωνα του Πεκίνου. Εξέλιξη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Στίλγουελ, τον Αμερικανό διπλωμάτη που είναι αρμόδιος για την Ανατολική Ασία, ο χαρακτηρισμός αφορά τα κινεζικά ΜΜΕ China Central Television, China News Service, Λαϊκή Ημερησία και Global Times και αντανακλά την πραγματική θέση τους ως “μέσων προπαγάνδας” υπό τον έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος