Σε αγορά 15 δισ. δολαρίων αντιπυραυλικού συστήματος προχωρά η Σ.Αραβία από τις ΗΠΑ

¨Έναντι τιμήματος 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αγοράζει η Σ. Αραβία από τις ΗΠΑ το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD της Locheed μετά την έντονη πίεση που άσκησε η Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένου ενός τηλεφωνήματος που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν προσωπικά.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών είπε ότι υπεγράφησαν  επιστολές  μεταξύ αξιωματούχων  με τα στοιχεία της προσφοράς  και η επικύρωση της  θα ακολουθήσει τη Δευτέρα οριστικοποιώντας έτσι την προμήθεια 44 εκτοξευτήρων, πυραύλων και άλλου υλικού του συστήματος που είναι γνωστό με την ονομασία Terminal High Altitude Area Defense (ΤΗADD)

Η προσπάθεια  για την πώληση εντάθηκε από αμερικανικής πλευράς εν μέσω των πληροφοριών και των ανησυχιών για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και η πιθανή εμπλοκή της σαουδαραβικής ηγεσίας σε αυτή.

Πάντα κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συμφωνία — την οποία αποκάλυψε πρώτο το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC — έχει στόχο να υποστηριχθεί «η ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας και της περιοχής του Κόλπου μακροπρόθεσμα, μπροστά στην μεγεθυνόμενη απειλή των βαλλιστικών πυραύλων του ιρανικού καθεστώτος και εξτρεμιστικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Αψηφώντας τον Λευκό Οίκο, η Γερουσία έδωσε το πράσινο φως την Τετάρτη σε μια απόφαση που προβλέπει τον τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης των

ΗΠΑ στη συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση που έχει επέμβει από το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη. Αυτό σημαίνει πως η οριστική ψηφοφορία για το μέτρο ενδέχεται να γίνει εντός ημερών.

Το αμερικανικό Κογκρέσο είχε εγκρίνει την τότε ακόμη υπό διαπραγμάτευση πώληση και εξαγωγή του συστήματος THAAD στη Σαουδική Αραβία το 2017.

Πηγή:ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος