«Πυρετός» στον Λευκό Οίκο – Οι μεγάλες αλλαγές του Μπάιντεν

Με 17 εκτελεστικά διατάγματα σε 24 ώρες ο τεσσαρακοστός έκτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δίνει δείγμα γραφής. “Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο” θύμισε και οι υπογραφές έπεσαν βροχή σε σειρά διαταγμάτων που ακυρώνουν βασικές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ. Καταργήθηκαν έτσι  “νόμοι – ντροπή” για τη μετανάστευση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στη Συμφωνία για το Κλίμα. Το επιτελείο Μπάιντεν έχει ήδη αναγγείλλει 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς τις επόμενες 100 ημέρες, αλλά και “συμφιλίωση” με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κλίμα , διπλωματία, πανδημία – Αναλαμβάνουν Κέρι, Μπλίνκεν, Φάουτσι

Ο Τζον Κέρι ως ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, αναλαμβάνει να προωθήσει μία πιο φιλόδοξη περιβαλλοντική ατζέντα, μετά την επιστροφή της Αμερικής στη Συμφωνία των Παρισίων, ενώ ο νέος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επικεντρωθεί στην Κίνα, την οποία ήδη χαρακτήρισε νούμερο ένα πρόκληση.

Ο Άντονι Φάουτσι γυρνάει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπερτονίζοντας ότι πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συνεργάτες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

 “Χορός” τρισεκατομμυρίων για την οικονομία

Στο ποσό των 1,9 τρισεκατομμυρίων, δανέρχεται το πακέτο τόνωσης το οποίο  περιλαμβάνει:

  • επιταγή απευθείας ενίσχυσης  $1.400 σε κάθε Αμερικανό, που θα κοστίσει στους φορολογούμενους πάνω από 450  δισ.
  • Για ενισχύσεις σε πολιτείες και τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπονται $350 δισ.
  •  για τη στήριξη ανέργων και  ενίσχυση επιδομάτων, προβλέπονται δαπάνες $300 δισ.
  • για την αντιμετώπιση πανδημίας το κόστος υπολογίζεται σε $270 δισ.

“θα σας απολύσω επί τόπου”

“Σεβασμός και η αξιοπρέπεια, είχαν εκλείψει τα τελευταία χρόνια”, επεσήμανε  ο Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της διαδικτυακής ορκωμοσίας των συνεργατών του.

“Αν δουλεύετε για μένα και ακούσω ότι δεν σέβεστε άλλο συνάδελφο, μιλάτε υποτιμητικά σε κάποιον, σας υπόσχομαι θα σας απολύσω επί τόπου” επεσήμανε.

Οι αιχμές προς τον προκάτοχό του ήταν διάχυτες, παρά την επιστολή που του άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ, πάνω στο Οβάλ Γραφείο.

“Ο Πρόεδρος έγραψε ένα πολύ γενναιόδωρο γράμμα. Επειδή ήταν προσωπικό δεν μπορώ να αναφερθώ σε αυτό πριν του μιλήσω”, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Μετά την επιλογή της μιγάδας Κάμαλα Χάρις ως αντιπροέδρου o νέος Αμερικανός πρόεδρος υπόσχεται υπουργικό συμβούλιο που “θα πρωτοτυπεί και θα αντανακλά το πλούσιο πολιτισμικό προφίλ της Αμερικής”. Γυναίκα, η Αβρίλ Χάινς αναλαμβάνει για πρώτη φορά επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ελληνοαμερικανίδα είναι η νέα εκπρόσωπος Τύπου, η Τζένιφερ Πσάκι μικτής ελληνικής, ιρλανδικής και πολωνικής καταγωγής που ήδη έκανε λόγο για “επιστροφή της αλήθειας και της

Για πρώτη φορά ιθαγενής και μάλιστα γυναίκα θα μετάσχει σε κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ινδιάνα Ντεμπ Χάαλαντ από το Νιού Μέξικο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2019, θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών που εποπτεύει πάνω από το 1/5 της επιφάνειας της χώρας που περιλαμβάνει τα εδάφη των ιθαγενών και τα εθνικά πάρκα.

Την ευθύνη του κρίσιμου εν μέσω πανδημίας υφυπουργείου Υγείας ο Τζο Μπάιντεν εμπιστεύθηκε στον καθηγητή παιδιατρικής και ψυχολογίας Ρέιτσελ Λέβιν που εκπροσωπεί τον χώρο των διεμφυλικών ατόμων διεκδικώντας ισότιμη μεταχείριση.

Αλλαγές μέχρι και στους τοίχους του Οβάλ Γραφείου

Το πορτρέτο του αμφιλεγόμενου πρώην προέδρου Άντριου Τζάκσον,αντικαταστάθηκε από αυτό του Φραγκλίνου Βενιαμίν. Φυσικά, οι φωτογραφίες του αείμνηστου γιου του, Μπο Μπάιντεν, της μητέρας του και του Πάπα όπως κι εκείνες της Πρώτης Κυρίας Τζιλ Μπάιντεν βρίσκονται σε περίοπτη θέση.

Ρεπορτάζ: Αντριάννα Μαγγανιά, Ηλίας Σιακαντάρης, Χριστίνα Ποπόρου
Ουάσιγκτον – Ανταπόκριση Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος