Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος πλανητάρχης και διάδοχος του Μπαράκ Ομπάμα στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια εκλογική βραδιά-θρίλερ, με νίκες σε πολιτείες-κλειδιά.
Αυτή η εκλογική βραδιά έχει περάσει στην ιστορία ως η αναμέτρηση που διέλυσε τις δημοσκοπήσεις και διέψευσε τους αναλυτές. Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται -έως και τρεις μονάφες-, συνέχισε ως θρίλερ και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε εκκωφαντική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας παγκόσμιο μούδιασμα. Οι πρώτες αναλύσεις για την ήττα της Χίλαρι κάνουν λόγο για αποτυχία ενεργοποίησης των Αφρο-Αμερικανών, των Λατίνων και των νέων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συγκεντρώνοντας 290 εκλέκτορες, έναντι 218 της Χίλαρι Κλίντον. Ο μαγικός αριθμός για την εκλογή νέου προέδρου ήταν 270. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία της Χίλαρι Κλίντον.
Το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει περίπου στις 04:00, ώρα Ελλάδος, όταν η Φλόριντα, Β. Καρολίνα και Οχάιο πέρασαν στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ.
Σημαντικός ο ρόλος που έπαιξε η Φλόριντα καθώς πρόκειται για μια πολιτεία-κλειδί με 29 εκλέκτορες γι’ αυτό και οι δύο υποψήφιοι είχαν δώσει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτήν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας.
Το στρατόπεδο της Χίλαρι Κλίντον, θεωρούσε σίγουρη τη Βόρεια Καρολίνα. Ο αγώνας θεωρήθηκε ότι πλέον έχει λήξει όταν ο Ντόναλντ Τραμπ, κέρδισε την Πενσυλβάνια και το Ουινσκόνσιν εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους εκλέκτορες.
Στρατηγικό ρόλο έπαιξε και η κρυφή ψήφος των ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν δήλωναν στις δημοσκοπήσεις ότι θα τον ψηφίσουν.
Το πώς ψήφισαν οι Αμερικανοί, εξηγεί η δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos
Η Χίλαρι Κλίντον είχε ένα προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ ανάμεσα στις γυναίκες ψηφοφόρους, μια διαφορά, ωστόσο, μικρότερη της αναμενόμενης για την πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρο ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος. Αντίθετα, ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε την ψήφο των γυναικών κατά περίπου 7 μονάδες κατά την επανεκλογή του το 2012. Συνολικά, περίπου το 49% των γυναικών στήριξαν την Χίλαρι Κλίντον και 47% τον Ντόναλντ Τραμπ στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση. Ανάμεσα στις νεότερες γυναίκες, ηλικίας 18 με 34 ετών, το 55% υποστήριξε την Κλίντον και το 38% τον Τραμπ. Το 2012, το 62% των νέων γυναικών υποστήριξε τον Μπ. Ομπάμα.
Μειονότητες
Η Χίλαρι Κλίντον είχε μεγάλο προβάδισμα ανάμεσα στους Ισπανόφωνους, τους Αφροαμερικανούς και τους Αμερικανούς Ασιάτες αλλά η διαφορά της δεν φάνηκε να είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε ο Ομπάμα το 2012 σε όποια από αυτές τις ομάδες. Περίπου το 89% των Αφροαμερικανών, το 66% των Ισπανόφωνων και το 65% των Αμερικανών Ασιατών υποστήριξε την Κλίντον. Το 2012, ο Ομπάμα είχε τη στήριξη του 96% των Αφροαμερικανών, το 70% των Ισπανόφωνων και το 67% των Αμερικανών Ασιατών.
Μορφωτικό επίπεδο
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερίσχυσε της Χίλαρι Κλίντον ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν έχουν πάει ποτέ στο κολέγιο κατά 12 μονάδες. Το 2012, ο Μπ. Ομπάμα είχε μικρό προβάδισμα έναντι του ανθυποψηφίου του Μιτ Ρόμνεϊ ανάμεσα σε ψηφοφόρους από όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, υπερισχύοντας του Ρόμνεϊ ανάμεσα σε όσους είχαν κολεγιακή μόρφωση κατά 2 μονάδες. Το προβάδισμα του Τραμπ ήταν ιδιαίτερα μεγάλο ανάμεσα στους λευκούς Αμερικανούς που δεν έχουν αποφοιτήσει από κολέγιο. Ο Τραμπ κέρδισε τους λευκούς άνδρες χωρίς κολεγιακή μόρφωση κατά 31 μονάδες και τις λευκές γυναίκες χωρίς πτυχίο κατά 27 μονάδες.
Λευκοί ευαγγελιστές
Οι λευκοί ευαγγελιστές παραμένουν στο πλευρό του Ντ. Τραμπ. Αυτή η ομάδα ήταν ανέκαθεν αξιόπιστη για τους Ρεπουμπλικάνους και δεν φαίνεται να έχει εγκατελείψει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο παρά τις κατηγορίες σε βάρος του για σεξουαλική παρανέχληση που έγιναν γνωστές τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Ντ. Τραμπ φαίνεται να κερδίζει τους λευκούς ευαγγελιστές με την ίδια περίπου διαφορά όπως ο Ρόμνεϊ το 2012. Περίπου το 76% των λευκών ευαγγελιστών είπαν ότι ψήφισαν τον Ντ. Τραμπ, ενώ το 20% υποστήριξαν την Κλίντον.
Μητροπολιτικές/μη μητροπολιτικές περιοχές
Η Χίλαρι Κλίντον μετά βίας κυριάρχησε στις μητροπολιτικές περιοχές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μεγάλο προβάδισμα στις αγροτικές περιοχές. Η Κλίντον κέρδισε τον Τραμπ κατά 6 μονάδες ανάμεσα στους ψηφοφόρους που ζουν σε μητροπολιτικές περιοχές. Ο Ντ. Τραμπ κέρδισε την Χίλαρι Κλίντον κατά 27 μονάδες ανάμεσα στους ψηφοφόρους που ζουν σε μη μητροπολιτικές περιοχές.
Η δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos κατά την ημέρα των εκλογών διεξήχθη διαδικτυακά στην αγγλική γλώσσα και στις 50 πολιτείες. Περιλαμβάνει περισσότερα από 45.000 άτομα που ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές. Τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται όσο προχωρά η καταμέτρηση των ψήφων σε όλη τη χώρα και των απαντήσεων που έδωσαν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ανδριάννα Μαγγανιά
Σχετικές ειδήσεις:
Θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ (video)
Η αναπάντεχη εκλογή Τραμπ ταρακουνά τις παγκόσμιες αγορές
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος