“Πόσο νωρίς” πρέπει να χορηγείται η ρεμδεσιβίρη- Κρίσιμο ερώτημα για τους ‘Ελληνες επιστήμονες (video)

Χαραμάδα αισιοδοξίας για θεραπεία του κορονοϊού άφησε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ ,Αντονι Φάουτσι, αναφερόμενος στις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει ως τώρα με το φάρμακο ρεμδεσιβίρη. Στις έρευνες συμμετέχει και η χώρα μας.

“Δεν κάνει θαύματα, αλλά δίνει ελπίδα”. Με αυτά το λόγια ο επιστημονικός σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, ‘Αντονι Φαούτσι αναφέρθηκε στη ρεμδεσιβίρη. Με βάση, όπως επισήμανε, τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, βοηθά στην γρηγορότερη ανάρρωση από τον κορονοϊό. Μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων από τις 15 ημέρες στις 11.

“Αν και η βελτίωση κατά 31% δεν είναι όπως το 100% είναι μια πολύ σημαντική απόδειξη της ιδέας. Γιατί αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι ένα φάρμακο μπορεί να αναχαιτίσει τον ιό αυτό”, τονίζει ο Αμερικανός ειδικός.

Ωστόσο, απαιτείται να ολοκληρωθούν οι κλινικές δομικές που γίνονται διεθνώς για να υπάρξουν ξεκάθαρα συμπεράσματα. Αν, για παράδειγμα, ωφελεί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ή εκείνους που νοσηλεύονται και πόσο νωρίς πρέπει να χορηγείται. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα για τους επιστήμονες στην Ελλάδα που συμμετέχουν στις έρευνες.

Η Γιώτα Τουλούμη, καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθήνας αναφέρει:

“Βεβαίως δεν είναι πανάκεια. Βεβαίως δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε τη ρεμβεσιβίρη δεν έχουμε πια θέμα, δεν χρειαζόμαστε άλλα φάρμακα. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να πούμε αν υπάρχει διαφοροποίηση στην ανταπόκριση, στη θεραπεία ανάλογα με τον αν είναι σε πιο πρώιμα σχετικά στάδια ή αν είναι σε πιο προχωρημένα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι πιθανόν να δουλεύει και καλύτερα όταν δίνεται – από άλλες μελέτες – σε πιο πρώιμα στάδια.

Για την ώρα, όπως επισημαίνει και η ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ, δημοσιεύοντας ημιτελή μελέτη Κινέζων επιστημόνων στην οποία διαπιστώθηκε η αναποτελεσματικότητα του αντιικού αυτού φαρμάκου, πρέπει να γίνουν ευρύτερες μελέτες.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου

Σχετική είδηση:Για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις δοκιμές για τη ρεμδεσιβίρη μίλησε ο δρ Φαούτσι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ