Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν, ιδρυτής του Human Rights Watch

O Αμερικανός Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν, ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) πέθανε εχθές (Δευτέρα 27/5) σε ηλικία 96 ετών.

Την είδηση για τον θάνατο του Μπέρνσταϊν, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, επιβεβαίωσε ένας από τους τρεις γιους του σε δημοσίευμα των New York Times.

Ο Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν, υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, εκτός από ιδρυτής του HRW ήταν και εκδότης.

Ως επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Random House εξέδωσε μεταξύ άλλων βιβλία Αμερικανών συγγραφέων, όπως η Τόνι Μορισον, ο Γκορ Βιντάλ και ο δρ Σέους, αλλά και Σοβιετικών αντιφρονούντων όπως ο Αντρέι Ζαχάροφ η Έλενα Μπόνερ κ.α.

Σύμφωνα με τους New York Times, o Μπέρνσταϊν θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς εκδότες βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος.

Το 2009 ο Μπέρνσταϊν (εβραϊκής καταγωγής) κατηγόρησε το HRW, το οποίο ίδρυσε το 1978, ότι μεροληπτεί εις βάρος του Ισραήλ. «Όταν αποσύρθηκα το 1998, το HRW ήταν ενεργό σε 70 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν κλειστές κοινωνίες», είχε γράψει ο Μπέρνσταϊν στους New York Times.

Από τη μεριά τους, οι υπεύθυνοι λειτουργίας της ΜΚΟ Human Rights Watch απέρριπταν τις καταγγελίες του Μπέρνσταϊν.

«Ο Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν ήταν ένας άνδρας με πραγματικές αξίες», έγραψε στο Twitter ο Σεθ Μάντελ διευθυντής σύνταξης του Washington Examiner.

Το 2011 σε ηλικία 88 ετών ο Μπέρνσταϊν ίδρυσε μια νέα οργάνωση με το όνομα Advancing Human Rights, της οποίας ήταν πρόεδρος.

Το πανεπιστήμιο Γιέιλ και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης προσφέρουν υποτροφίες με το όνομα του Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν σε όσους θέλουν να ολοκληρώσουν σπουδές με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ New York Times

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος