Παραγουάη: Διαδηλωτής έπεσε νεκρός – Πυρπολήθηκε το Κογκρέσο

Ένας 25χρονος διαδηλωτής, ο Ροντρίγκο Κουιντάνα, σκοτώθηκε στο “πεδίο μάχης”, όπως χαρακτηρίζεται από χθες η πρωτεύουσα της Παραγουάης, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας για “θανάσιμο τραυματισμό πολίτη από σφαίρες καουτσούκ που δέχτηκε στο κεφάλι”. Δεκάδες είναι οι τραυματίες, διαδηλωτές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι αλλά και αστυνομικοί, από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν λίγη ώρα αφού η Γερουσία ενέκρινε, αιφνιδιαστικά αναθεώρηση του Συντάγματος που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Οράσιο Καρτές να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον θώκο.

Διαδηλωτές εισέβαλαν το βράδυ της Παρασκευής στο Κογκρέσο και έβαλαν φωτιά, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα, ενώ ολόκληρη η πρωτεόυσα Ασουνσιόν πνίγηκε στους καπνούς και τα χημικά, με οπαδούς της αντιπολίτευσης να συγκρούονται με την αστυνομία αλλά και το στρατό.

Περίπου 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν,  για λεληλασίες και βανδαλισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αντιπολίτευση καταγγέλει πραξικόπημα, και καλεί τον λαό, σε αντίσταση, υπενθυμίζοντας ότι το Σύνταγμα του 1992, που ψηφίστηκε μετά την πτώση της δικτατορίας, επέτρεπε μόνο μία πενταετή θητεία.

Η Γερουσία ενέκρινε χθες την αναθεώρηση, κατά τη διάρκεια μυστικής συνεδρίασης, σε κλειστή αίθουσα χωριστά από την αντιπολίτευση. Είκοσι πέντε γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης, δύο περισσότεροι από τους 23 που απαιτούνταν στο 45μελές σώμα.
Οι επικριτές του μέτρου, που θεωρούν ότι αποδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Παραγουάης, τονίζουν πως η ψηφοφορία ήταν παράνομη.

“Απαλλαγμένοι από 35 χρόνια δικτατορίας του Αλφρέδο Στρέσνερ μόλις το 1989, οι Παραγουανοί ψήφισαν σύνταγμα για να τους προστατεύει από τους δυνάστες”, ανακοίνωσε το Φιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης, με επωδό:  “Δικτατορία ποτέ ξανά”!

Μετά τη Γερουσία ο αναθεωρητικός νόμος εφόσον πάρει και την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων θα κριθεί σε δημοψήφισμα μέσα σε τρεις μήνες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:Χριστίνα Ποπόρου, ΑΠΕ, Euronews

Σχετική είδηση:Πολιτικές ταραχές στην Παραγουάη (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος