ertnews.gr

Πάνω από 1200 θύματα σε 24ώρες στις ΗΠΑ-Χωρίς μάσκα δημοσίως επιμένει ο Τραμπ

Αρνείται το Lockdown σε περίπτωση 2ου κύματος πανδημίας ο Αμερικανός Πρόεδρος
22/05 06:27
Πάνω από 1200 θύματα σε 24ώρες στις ΗΠΑ-Χωρίς μάσκα δημοσίως επιμένει ο Τραμπ

(AP Photo/Alex Brandon)

Ο  πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι ενίοτε φοράει προστατευτική μάσκα, όταν το απαιτούν οι συνθήκες, πρόσθεσε όμως πως δεν σκοπεύει να το κάνει μπροστά στους δημοσιογράφους, για να μην τους «δώσει την ικανοποίηση» να τον δουν με αυτή.

Στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 1.255 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ της Πέμπτης.

Ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 94.661 θανάτους επί συνόλου 1.576.542 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 .

Στο θλιβερό απολογισμό εγείρεται ο αντίλογος πως περισσότεροι από 35.000 θάνατοι εξαιτίας του νέου κορονοϊού θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν εφαρμοστεί περιοριστικά μέτρα ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις τους, το 61% των περιπτώσεων μετάδοσης – δηλαδή περισσότερα από 700.000 κρούσματα – και το 55% των περισσότερων από 65.000 θανάτων – δηλαδή περισσότεροι από 35.000 θάνατοι

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, αυτές οι προσομοιώσεις επιβεβαιώνουν επίσης τον κίνδυνο χαλάρωσης των μέτρων απαγόρευσης, που έχει αρχίσει σε ποικίλα επίπεδα στις αμερικανικές πολιτείες για να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.

Ο Τραμπ πάλι, αψηφά συστηματικά συστάσεις των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προς τους Αμερικανούς για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά ως προς τη χρήση μάσκας και γαντιών και την αποφυγή στενών επαφών. Το έκανε και στο εργοστάσιο της Φορντ, παρότι η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει πως η πολιτική της ορίζει ότι όλοι οι επισκέπτες πρέπει να φορούν μάσκα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του,στην πολιτεία Μίσιγκαν, όπου περιηγήθηκε σε εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας  που επαναλειτουργεί, για να κατασκευάσει μηχανικούς αναπνευστήρες και μέσα ατομικής προστασίας, ο ένοικος του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε γιατί δεν φόραγε μάσκα.

«Φόραγα μία προηγουμένως. Φόραγα μία εκεί πίσω. Αλλά δεν ήθελα να δώσω στους δημοσιογράφους την ικανοποίηση να το δουν», απάντησε σαρκαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Λίγο αργότερα, επέδειξε στους δημοσιογράφους τη μάσκα του, χωρίς να τη βάλει. «Μου αρέσει πολύ. Ειλικρινά, νομίζω είμαι πιο ωραίος με τη μάσκα», αστειεύτηκε.

Ο Προεδρος, που διεκδικεί νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καλεί τις πολιτείες να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού προκειμένου η αμερικανική οικονομία, που έχει υποστεί σκληρά χτυπήματα, να ανακάμψει, παρότι επιδημιολόγοι προειδοποιούν πως  αν τα μέτρα αρθούν πρόωρα, ελλοχεύει κίνδυνος δεύτερου κύματος μολύνσεων.

Ο Τραμπ εξάλλου διαβεβαίωσε χθες πως αναμένει τα CDC να επιτρέψουν την επαναλειτουργία χώρων λατρείας άμεσα και φαίνεται πως  αδημονεί να ξαναρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία, επιδιώκοντας  συγκεντρώσεις σε ανοικτούς χώρους. Πέντε μήνες και κάτι πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Πρόεδρος  βρίσκεται πολύ πίσω από τον Μπάιντεν, κατά τις δημοσκοπήσεις.

Κατά τον ένοικο του Λευκού Οίκου, θα μπορούσαν να γίνουν συγκεντρώσεις στη Φλόριντα, ή στη Τζόρτζια, «σε όποια ανοίξει πρώτη».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το επαπειλούμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να δώσει εντολή να επιβληθεί lockdown σε εθνικό επίπεδο σε τέτοια περίπτωση. «Θα σβήσουμε τις φωτιές. Δεν θα κλείσουμε την οικονομία επέμεινε. Το λοκντάουν δεν είναι στρατηγική για ένα υγιές κράτος ή μια υγιή χώρα. Η χώρα μας δεν φτιάχτηκε για να την κλειδώνουμε μέσα», συνέχισε. «Το μόνιμο λοκντάουν θα οδηγούσε σε καταστροφή για τη δημόσια υγεία. Για να προστατεύσουμε την υγεία του κόσμου πρέπει η οικονομία μας να λειτουργεί», έκρινε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version