Οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους με ανησυχητικό ρυθμό, καθώς οι επιδόσεις τους και η συμπεριφορά τους, ελέγχονται όλο και περισσότερο από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών στην Αμερική.

Τι συμβαίνει: Σύμφωνα με έκθεση της Challenger, πάνω από 1.000 διευθύνοντες σύμβουλοι εγκατέλειψαν τις εταιρείες τους φέτος. Αυτό είναι 33% περισσότερο από πέρυσι και το υψηλότερο σύνολο κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους από τότε που η εταιρεία ερευνών προσωπικού άρχισε να παρακολουθεί τις αποχωρήσεις το 2002.

Η μέση θητεία των διευθύνοντων συμβούλων έχει μειωθεί σημαντικά από 12 χρόνια κατά μέσο όρο σε 5 έως 7 χρόνια τώρα, σύμφωνα με τους αναλυτές που επικεντρώνονται στη διαδοχή των διευθύνοντων συμβούλων για την εταιρεία διαχείρισης ταλέντων Ferguson Partners.

«Αν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις αποχωρήσεις συνήθως δεν αποκαλύπτονται, είναι προφανές ότι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι αποχωρούν λόγω των νέων πιέσεων του ρόλου τους, του αδυσώπητου ρυθμού των αλλαγών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, των δικών τους ενεργειών», έγραψαν.

Ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου αλλάζει ραγδαία, είπαν, και τα διοικητικά συμβούλια αγωνίζονται να κρατήσουν τους μετόχους ευχαριστημένους.

Οι αποχωρήσεις του Σεπτεμβρίου: Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου παραιτήθηκαν τουλάχιστον τρεις μεγάλοι διευθύνοντες σύμβουλοι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Μπέρναρντ Λούνεϊ παραιτήθηκε την Τρίτη «με άμεση ισχύ», αφού παραδέχθηκε ότι δεν ήταν «πλήρως διαφανής» σχετικά με τις «ιστορικές σχέσεις με συναδέλφους», σύμφωνα με ανακοίνωση του πετρελαϊκού γίγαντα.

Ο Λούνεϊ είχε περάσει λιγότερα από τέσσερα χρόνια στη θέση του, αλλά ήταν άνθρωπος της εταιρείας διαχρονικά. Ήταν ένας άνθρωπος της BP που πέρασε τη ζωή του στην εταιρεία, καθώς μπήκε στην BP το 1991 σε ηλικία 21 ετών ως μηχανικός γεωτρήσεων και έφτασε μέχρι την κορυφή.

Πέρα όμως από τις ηθικές παραβάσεις, οι επενδυτές ήταν απογοητευμένοι από την απόδοσή του πολύ πριν από την παραίτησή του.

Επί των ημερών του Λούνεϊ, η BP έγινε η μόνη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία με στόχους μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτή τη δεκαετία. Οι μέτοχοι δεν ήταν πολύ ευχαριστημένοι με την απόφαση ή με την τιμή της μετοχής της BP, η οποία υστερούσε σε σχέση με εκείνη των ανταγωνιστών της.

Ο Λούνεϊ πρόσφατα περιόρισε τους στόχους της BP για τη μείωση των εκπομπών και αύξησε τις δαπάνες για το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Παρ’ όλα αυτά, η BP έχασε τις προσδοκίες για τα κέρδη της το τελευταίο τρίμηνο. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 1,3% την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ένδυσης Express ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το πρώην στέλεχος της Tyson Foods, Στιούαρτ Γκλέντινγκ, θα γίνει ο επόμενος διευθύνων σύμβουλός της, αντικαθιστώντας τον Τίμοθι Μπάξτερ, από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η παραίτηση του Μπάξτερ ανακοινώθηκε μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου της εταιρείας, με τις καθαρές πωλήσεις της μάρκας Express και της lifestyle σειράς UpWest να μειώνονται κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι πωλήσεις της εταιρείας στα καταστήματα λιανικής μειώθηκαν κατά 21% και οι πωλήσεις της στο ηλεκτρονικό εμπόριο μειώθηκαν κατά 1%. Η Express ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 44,1 εκατ. δολαρίων, έναντι καθαρών κερδών 7 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Η Express δήλωσε ότι η αποχώρηση του Μπάξτερ δεν σχετίζεται με τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας. Παρόλα αυτά, οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 85% από τότε που ο Μπάξτερ εντάχθηκε στην Express τον Ιούνιο του 2019, αφού πέρασε 11 χρόνια στη Macy’s.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η Walgreens Boots Alliance δήλωσε ότι η διευθύνουσα σύμβουλος Ρόζαλιντ Μπρούερ παραιτήθηκε λιγότερο από τρία χρόνια αφότου ανέλαβε το τιμόνι της αλυσίδας φαρμακείων.

Η εμπειρία της Μπρούερ είναι στο λιανικό εμπόριο και η αποχώρησή της έρχεται καθώς η Walgreens στοχεύει να επικεντρωθεί περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη, δήλωσε ο Νιλ Σόντερς, διευθύνων σύμβουλος της GlobalData. Το λιανικό εμπόριο, είπε, δεν αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης για την εταιρεία.

Οι μετοχές της Walgreens έχουν υποχωρήσει κατά 32% μέχρι στιγμής φέτος. Η Walgreens μείωσε τον Ιούνιο τις προβλέψεις της για τα κέρδη της για το σύνολο του έτους, προειδοποιώντας για την εξασθένηση των καταναλωτικών δαπανών και την υποχώρηση της ζήτησης για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ