Ο κλόουν που τρομοκρατεί την Αμερική

Ο κλόουν που τρομοκρατεί την ΑμερικήΑνταπόκριση από Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη

Οι φήμες λένε, ότι την πρώτη φορά που εθεάθη ο αποκρουστικός κλόουν με την κατακόκκινη περούκα και το σουρεαλιστικό μακιγιάζ, ήταν στη Νότια Καρολίνα κάπου στα τέλη Αυγούστου. Ήταν λέει, ο πιο τρομαχτικός κλόουν του κόσμου. Σχεδόν εξωπραγματικός. Και καραδοκούσε υπομονετικά πίσω από κάτι δέντρα ενός απροσδιόριστου δάσους, επιχειρώντας με τεχνάσματα να δελεάσει πιτσιρίκια.

Η φήμη σε λίγα εικοσιτετράωρα προσέλαβε την μορφή πανεθνικής υστερίας, πράγμα διόλου δύσκολο στη χώρα της μόνιμης υπερβολής. Έκτοτε, σε περίπου 30 πολιτείες, πανικόβλητοι πολίτες έχουν καταγγείλει ότι είδαν, ή για να είμαστε πιο ακριβείς νομίζουν ότι είδαν, εφιαλτικούς παλιάτσους να προσπαθούν να ξεγελάσουν τα παιδιά τους, για να τα παρασύρουν σε μυστηριώδεις τοποθεσίες.

Και η φρίκη ολοένα και εμπλουτίζεται, με μαρτυρίες ανυποψίαστων πολιτών που αφηγούνται με κομμένη την ανάσα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ότι είδαν κλόουν με φακούς να περπατούν ύποπτα μέσα στη νύχτα σε παιδικές χαρές. Να κρύβονται προσεχτικά πίσω από αυτοκίνητα σε πολυσύχναστα πάρκινγκ. Να πετάγονται ξαφνικά μέσα από φυλλωσιές. Να καιροφυλαχτούν έξω από σχολεία, στο φως της ημέρας.

Ακόμη χειρότερα, κάποιοι λένε ότι τους είδαν ακόμη και να κλαίνε σε παιδικά πάρτυ, με αληθινά δάκρια και όχι με αυτά τα ψεύτικα που ζωγραφίζουν βιαστικά κάτω από τα ανέκφραστα μάτια τους. Σαν αυτόν τον ήρωα της όπερας του Λεονκαβάλο, που γελάει αλλά μέσα του σπαράζει.

Ο υπερφυσικός τρόμος ολοένα και εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να βλέπουν ίσκιους εκεί που δεν υπάρχουν και να παγώνουν ακόμη και με το είδωλό τους στον καθρέφτη.

Στην Αλαμπάμα έγιναν προληπτικά, πάνω από 10 προσαγωγές. Στην Πενσυλβάνια εκατοντάδες φοιτητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου, διοργάνωσαν συνωμοτικά «μαζικό κυνήγι κλόουν» μια βροχερή νύχτα του Σεπτέμβρη. Είχε προηγηθεί ο θανάσιμος τραυματισμός ενός νεαρού, επειδή φορούσε μάσκα γελωτοποιού και τον μπέρδεψαν λέει, με έναν από αυτούς τους κακούς.

Στη Μασαχουσέτη ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, όταν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ένας κλόουν περιφερόταν σχεδόν υπνωτισμένος στους προαύλιους χώρους. Τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν σε πολλές πόλεις και κυρίως στα προάστια. Αρκετά δημοτικά συμβούλια συνεδρίασαν εκτάκτως με θέμα την προστασία από το νέο εχθρό. Τα όπλα τοποθετήθηκαν προσεχτικά δίπλα από τα κρεβάτια για καλό και κακό. Και τα splatter DVD άρχισαν να γίνονται και πάλι ανάρπαστα, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο το νοσηρό σκηνικό.

Σε πολλά σχολεία του Κονέτικατ απαγορεύτηκε δια ροπάλου στους μαθητές να ποστάρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οποιοδήποτε υλικό σχετικό με κλόουν. Οι ανά την ειπικράτεια γονείς, βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης και οι αστυνομικές αρχές ζουν το δικό τους δράμα, μιας και εδώ και δύο μήνες είναι αναγκασμένες να κυνηγούν φαντάσματα, στις πιο απίθανες τοποθεσίες.

Οι επαγγελματίες γελωτοποιοί δηλώνουν με κατήφεια στο Time ότι τρέμουν για τη ζωή τους και διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν πια να κάνουν τη δουλειά τους, διότι η εμφάνισή τους σκορπά απέχθεια και φόβο. «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσουμε θύματα εξαγριωμένων πολιτών που θέλουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους» λένε, ενώ καταχωνιάζουν τις πολύχρωμες στολές, βαθιά μέσα στα συρτάρια τους.

Το κίνημα clown lives matter βρίσκεται ήδη εν τη γενέσει του, στη χώρα της ευρηματικότητας και των ταχύτατων αντανακλαστικών. Το σωματείο των κλόουν ετοιμάζει την απάντησή του, διοργανώνοντας ειρηνική διαδήλωση στην Αριζόνα και σε άλλες πολιτείες την Παρασκευή, αλλά οι φόβοι για έκτροπα προκαλούν νέο πονοκέφαλο στις αρχές.

Τα κραυγαλέα παραδείγματα, δεν έχουν τελειωμό. Το μυστήριο ολοένα και πυκνώνει. Μια νέα μάστιγα, αυτή των χοντροκομμένων φαρσών από πλακατζήδες κάθε λογής, εξαπλώνεται σαν επιδημία. Κυρίως νεαροί, μεταμφιέζονται καθημερινά πλέον σε κλόουν για να πανικοβάλουν τους ανυποψίαστους φίλους τους ή για να εκδικηθούν τους ενοχλητικούς γείτονές τους. Ούτε αυτά τα περιστατικά όμως συγχωρούνται από τα όργανα της τάξης, τα οποία μέσα στο γενικευμένο πανικό, προχωρούν αδιάκριτα σε προσαγωγές.

Με ειδική οδηγία, πολλές αστυνομικές διευθύνσεις καλούν τα όργανα να πράττουν το απολύτως αυτονόητο. Δηλαδή, να μην πυροβολούν αν δουν κάποιον ντυμένο κλόουν, αλλά πρώτα να του κάνουν την απαραίτητη εξακρίβωση στοιχειών. «Γιατί δεν είναι όλοι οι κλόουν εγκληματίες» όπως αποφαίνονται συμπονετικά, κάποιοι φιλήσυχοι πολίτες που διπλοκλειδώνουν τα βράδια τις πόρτες των σπιτιών τους.

Οπως λέει το CBS επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας «περίπου κάθε μια ώρα, γίνεται μια καταγγελία για περιστατικό με έναν άκρως επικίνδυνο κλόουν». Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως οι μασκαρεμένοι δράστες έχουν ήδη διαφύγει μυστηριωδώς, πριν φτάσουν οι αρχές. Και το αέναο κυνήγι συνεχίζεται. Και μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Δεν χρειάζεται πια να έχει δει κανείς το Freak Show του American Horror Story, για να χάσει τον ύπνο του.

Ακόμη και ο Στήβεν Κινγκ, αλλοτινός εμπνευστής του είδους, επιχείρησε ανεπιτυχώς να κατευνάσει τα πνεύματα, καλώντας μέσω twitter τους σοκαρισμένους πολίτες «να τελειώνουν πια, με αυτή την αστεία υστερία.»

Υστερία, η οποία πουλάει ανέλπιστα και εξήχθη ταχύτατα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στη Βρετανία τέσσερις ενδεκάχρονοι πιτσιρικάδες κατήγγειλαν ότι ενώ περπατούσαν αμέριμνα προς το σχολείο τους, «πετάχθηκε μπροστά μας ένας κλόουν με κοφτερό μαχαίρι, που έμοιαζε να έχει βγει από εφιάλτη.»

Το μυστήριο, έγινε θέμα ακόμη και στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου, όπου ο εκπρόσωπος Τζος Ερνεστ σχοινοβατώντας στα όρια του επικοινωνιακού διασυρμού, αρκέστηκε να πει ότι «πρόκειται για μια κατάσταση που οι αστυνομικές αρχές παίρνουν πολύ σοβαρά». Υπάρχουν μέρες, που το δημοφιλές hashtag «ifIseeaclown» είναι πρώτο στα αμερικανικά trading και πολύ συχνότερα βασικό θέμα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την ώρα που στην Αμερική η τραγελαφικότητα αποκτά μια νέα διάσταση, ο υπόλοιπος πλανήτης κάθεται αναπαυτικά στους καναπέδες και απολαμβάνει το θέαμα μιας χώρας να κατρακυλά στην παγίδα της αυτογελοιοποίησης. Η Αμερική δικαιώνει και πάλι πανηγυρικά το ρόλο της χώρας, που κατέχει τα πρωτεία στην υπερβολή και καμία φορά στην αφέλεια.

Και όλα αυτά, ενώ πλησιάζει απειλητικά το Halloween, κατά το οποίο με ευκολία μπορεί να προβλέψει κανείς, ότι ένα νέο σφοδρότερο κύμα τρέλας θα ενταφιάσει όση λογική έχει απομείνει. Οι κραυγές αγανακτισμένων πολιτών, που λένε ότι δεν αισθάνονται πουθενά πια ασφαλείς και ζητούν επιπλέον προστασία, ενόψει ης 31ης Οκτωβρίου πληθαίνουν διαρκώς.

Ηδη στο twitter υπάρχουν φωνές που ζητούν απαιτητικά, να απαγορευθεί η κυκλοφορία στους δρόμους με κοστούμια παλιάτσων. Και ο διάλογος παίρνει φωτιά με κάποιους άλλους, πιο ψύχραιμους να αναρωτιούνται χαιρέκακα «πώς είναι δυνατόν να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία των κλόουν στους δρόμους, την ώρα που τους επιτρέπουμε να περπατούν ανενόχλητοι στο δρόμο προς τον Λευκό Οίκο;».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ