Νέα ένταση στις ιρανοαμερικανικές σχέσεις από τη σύλληψη πλοίου με όπλα

Οι ΗΠΑ δια του υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσαν χθες πως στις 25 Νοεμβρίου συνελήφθη στην Αραβική Θάλασσα μικρό πλοίο χωρίς σημαία που μετέφερε μεγάλη ποσότητα όπλων, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων προηγμένων πυραύλων που το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι είναι ιρανικής προέλευσης.

Η τοποθεσία όπου έγινε η σύλληψη του πλοίου υποδεικνύει πως το φορτίο προοριζόταν για τους  αντάρτες Χούθι, κατά την ίδια πηγή.

Tο πλοίο δεν είχε σημαία και η επιβίβαση των Αμερικανών στρατιωτικών σε αυτό έγινε σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, υποστηρίζει το Πεντάγωνο.

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το πλήρωμα του μικρού πλοίου που κατασχέθηκε παραδόθηκε στο λιμενικό σώμα και ότι τα τμήματα των πυραύλων βρίσκονται στην κατοχή των ΗΠΑ.

Βάσει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαγορεύεται στο Ιράν να προμηθεύει, να πωλεί ή να μεταφέρει όπλα εκτός χώρας άνευ ρητής έγκρισης του, ενώ στους Χούθι έχει επιβληθεί εμπάργκο όπλων.

Το Ιράν κατηγορείται πως υποστηρίζει και εξοπλίζει τους σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, που συνεχίζουν να πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ορκισμένου εχθρού της Τεχεράνης. Το Ιράν διαψεύδει ότι παρέχει οπλισμό στους Χούθι και διαβεβαιώνει ότι η υποστήριξή του στην παράταξη των ζαϊδιτών μειονοτικών είναι μόνο πολιτική.

Η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αποστολή επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή για να κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στο Ιράν. Ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου δήλωσε χθες ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Τεχεράνη μπορεί στο εγγύς μέλλον να προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος