Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια – Στους 6 οι νεκροί – Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Αντιμέτωποι με τις ανεξέλεγκτες φλόγες εξακολουθούν να βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα οι πυροσβέστες της Καλιφόρνια. Η πύρινη λαίλαπα έχει κάψει περισσότερο από 1 εκατομμύριο στρέμματα σε ολόκληρη την πολιτεία και έχει οδηγήσει πάνω από 175.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι νεκροί είναι έξι και οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 43. Εκατοντάδες κτήρια έχουν γίνει στάχτη και χιλιάδες ακόμη απειλούνται.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom έχει κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χιλιάδες άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περιοχές κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς αστυνομικοί πήγαιναν την νύχτα από πόρτα σε πόρτα προειδοποιώντας τους για τους κινδύνους.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=DE4gFgoZJfg[/embedyt]

Ο Newsom δήλωσε σε δημοσιογράφους πως έχει να δει πυρκαγιές σαν και αυτές πολλά χρόνια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πυρκαγιά στην πόλη Vacaville η οποία έχει τραυματίσει τέσσερα άτομα και απειλεί περίπου 2.000 κτήρια.

Ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για την πολιτεία είναι η καταστροφή του Big Basin Redwoods State Park, του παλαιότερου πάρκου της Καλιφόρνιας, που φιλοξενεί τα δέντρα redwood, ηλικίας 2.000 ετών.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να χρησιμοποιούν λιγότερη ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των καταστροφών στις ενεργειακές υποδομές.

Υπολογίζεται ότι στον αγώνα για την κατάσβεση των 560 πυρκαγιών έχουν ριχτεί 12.000 πυροσβέστες, όχι μόνο από την Καλιφόρνια, αλλά και από το Όρεγκον, το Νέο Μεξικό και το Τέξας. Ο Newsom ζήτησε βοήθεια και από τους Αυστραλούς, τους οποίους χαρακτήρισε «τους καλύτερους πυροσβέστες στον κόσμο». Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η Αυστραλία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη 2η μεγαλύτερη πυρκαγιά του 20ου αι.

Οι περισσότερες πυρκαγιές καίνε δασικές εκτάσεις. Ωστόσο κάποιες απειλούν και μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Santa Cruz, όπου οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στην πανεπιστημιούπολη Santa Cruz, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, τις ΗΠΑ πλήττει και ο φονικός κορονοϊός. Με περισσότερα από 650.000 κρούσματα, η Καλιφόρνια έχει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα κάποιοι να φοβούνται να πάνε σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Μια γυναίκα δήλωσε στο CNN ότι προτίμησε να κοιμηθεί στο αμάξι της αντί να πάει σε καταφύγιο. «Αντιμετωπίζουμε τον Covid, τη ζέστη και τώρα τις πυρκαγιές».

https://twitter.com/MichaelIsness/status/1296114277275693056?s=20

Οι αρχές έχουν ενημερώσει τους πολίτες που ενδέχεται να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να φέρουν τουλάχιστον δύο μάσκες προσώπου ανά άτομο, καθώς και απολυμαντικό χεριών, σαπούνια και απολυμαντικά μαντηλάκια. Επιπλέον συμβουλεύουν τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους, λόγω της κακής ποιότητας του αέρα.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι ο καπνός καλύπτει σχεδόν όλη την Καλιφόρνια, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της Νεβάδας και του νότιου Αϊντάχο.

Ο Πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε τη διοίκηση της Καλιφόρνια για τις πυρκαγιές και απείλησε να παρακρατήσει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. «Πρέπει να καθαρίσετε τα δάση σας – υπάρχουν πολλά χρόνια ξερά φύλλα, πεσμένα και σπασμένα δέντρα και είναι τόσο εύφλεκτα που τα αγγίζεις και ανάβουν…Τους το λέω αυτό εδώ και τρία χρόνια, αλλά δεν θέλουν να ακούσουν».

ΠΗΓΗ: BBC, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος