“Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τον θέλουμε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη”, δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη με θέμα την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Οπως ανακοίνωσε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν ένα νέο ψήφισμα για την Πιονγκγιάνγκ εντός της εβδομάδας, με στόχο να τεθεί προς ψήφιση την επόμενη Δευτέρα.
O Κιμ Γιονγκ Ουν “παρακαλάει για πόλεμο”
“Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα” δήλωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτις, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι “επείγουσα” και ότι η προσέγγιση που ακολούθησε ο ΟΗΕ επί μια εικοσαετία “δεν λειτούργησε” ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ. Είπε μάλιστα ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν “παρακαλάει για πόλεμο”.
Η Βόρεια Κορέα “έριξε σε όλους ένα χαστούκι στο πρόσωπο” με την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε, υπογράμμισε η Χέιλι και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν μια νέα απόφαση για τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός της εβδομάδας. Η Ουάσινγκτον θέλει να τεθεί προς ψήφιση αυτό το νέο κείμενο την επόμενη Δευτέρα, είπε η Χέιλι.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο και προειδοποίησε ότι υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη να διατηρηθεί ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις».
«Μια συνολική επίλυση στα πυρηνικά και σε άλλα ζητήματα που ταλανίζουν την κορεατική χερσόνησο μπορεί να βρεθεί αποκλειστικά μέσα από πολιτικούς διπλωματικούς διαύλους, όπως αξιοποιώντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Νεμπέντια στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος» και «να επιστρέψει στον δρόμο της επίλυσης του θέματος μέσω διαλόγου».
Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας Κόρο Μπέσο είπε ότι η χώρα του θα ζητήσει από το ΣΑ να “καταδικάσει” τις τελευταίες ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ και να ετοιμάσει ένα νέο ψήφισμα που θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
“Ελπίζουμε ότι στο τέλος της συνεδρίασης θα υπάρχει η γενική αίσθηση ότι είναι αναγκαίο να εργαστούμε από κοινού για ένα νέο ψήφισμα” είπε, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ χρειάζεται “ενότητα”.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί βέβαιο ότι “το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει ενωμένο και θα αναλάβει την κατάλληλη δράση” απέναντι στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων, Τζέφρι Φέλτμαν.
Ο Φέλτμαν προειδοποίησε τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι “όσο αυξάνονται οι εντάσεις, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος παρεξηγήσεων, λανθασμένων υπολογισμών και κλιμάκωσης”.
“Οι τελευταίες σοβαρές εξελίξεις απαιτούν μια συνολική απάντηση προκειμένου να σπάσει ο κύκλος των προκλήσεων (από τη Βόρεια Κορέα). Μια τέτοια απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει συνετή και θαρραλέα διπλωματία για να είναι αποτελεσματική”, είπε ο Φέλτμαν απευθυνόμενος στο Συμβούλιο.
Τηλεφωνικές επικοινωνίες του Μουν Τζε-ιν με ξένους ηγέτες
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν στην άρση του ορίου βάρους των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι, ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο της Νοτίου Κορέας.
Με βάση την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι πυρηνικές κεφαλές της Σεούλ έχουν όριο βάρους 500 κιλά.
Οι δύο πρόεδροι προχώρησαν σε αυτήν την απόφαση σε τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν ότι έχει έρθει η στιγμή για την επιβολή των πλέον αυστηρών κυρώσεων και την άσκηση πίεσης ενάντια στην Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα επιδιωχθεί να επιβληθούν εντός των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως υπογραμμίζεται, ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι το μπλοκάρισμα της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα.
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Τραμπ συμφώνησε στην ενίσχυση κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων και έδωσε την κατ’ αρχήν έγκρισή του στην Νότια Κορέα να αγοράσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η νέα πυρηνική δοκιμή συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής και θεωρούν ότι οι ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ υπονομεύουν το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
Στην καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα προχώρησε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μουν Τζε-ιν οι δύο ηγέτες ζήτησαν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Β. Κορέας.
“Υπό το φως της παράλογης και συγκρουσιακής στάσης της Β. Κορέας, η καγκελάριος και ο πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διεθνή κοινότητα ώστε να υιοθετήσει τάχιστα επιπρόσθετες, αυστηρότερες κυρώσεις” ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.
Και οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ο συντονισμός των ενεργειών των συμμαχικών πλευρών. “Ο κοινός στόχος είναι να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση και να επιτύχουμε μια ειρηνική λύση”.
Εξάλλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Τραμπ καταδίκασαν τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και κάλεσαν τον ΟΗΕ να καταλήξει γρήγορα στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ,
«Και οι δύο συμφώνησαν ότι η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου αποτελεί μια νέα και απαράδεκτη κλιμάκωση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας», υπογράμμισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε στον Τραμπ ότι η Γερμανία θα πιέσει για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο στόχος είναι να αποτραπεί η Βόρεια Κορέα από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση στην κρίση», κατέληξε ο Ζάιμπερτ.
Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Ενδείξεις για επερχόμενη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου από τη Β. Κορέα (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος