ΗΠΑ: Καταμέτρηση θρίλερ – Ψήφο στην ψήφο η διαφορά

Array

Με κομμένη την ανάσα εξακολουθούν τα επιτελεία αλλά και οι πολίτες να μετράνε τις ψήφους μια μια. Συνεχίζεται η αγωνία και στα δυο στρατόπεδα καθώς τα πάντα κρίνονται σε μερικές χιλιάδες ψήφους σε ελάχιστες πια πολιτείες.

Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χάνει έδαφος στην Πενσιλβάνια, πολιτεία με μεγάλο πληθυσμό και έπαθλο 20 εκλέκτορες. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με λιγότερες από 50.000 ψήφους και κάθε νέα ψήφος που προστίθεται μοιάζει να μειώνει κι άλλο τη διαφορά.

Στην Αριζόνα αντίθετα είναι ο Δημοκρατικός υποψήφιος αυτός που βλέπει το προβάδισμα του να συρρικνώνεται, αν και όχι τόσο δραστικά. Στην πολιτεία αυτή (11 εκλέκτορες), ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με περίπου 46.000 ψήφους.

Στην Τζόρτζια, το αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με “στρίψιμο νομίσματος”. Κεφάλι με μόλις 917 ψήφους πήρε ο Μπάϊντεν

Ο Τζο Μπάιντεν πήρε το προβάδισμα στην πολιτεία της Τζόρτζια και προηγείται με 917 ψήφους του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδουν τα αμερικανικά δίκτυα. Συγκεντρώνει το 49,39% και 2.449.371 ψήφους και ο Ντόναλντ Τραμπ το 49,37% και 2.448.454 ψήφους.

Στη Νεβάδα, όπου τα δεδομένα δεν ανανεώνονται συνεχώς, ο Μπάιντεν προηγείται με 11.400 ψήφους. Στην πολιτεία αυτή διακυβεύονται 6 εκλέκτορες, που ενδέχεται να ανοίξουν στον Δημοκρατικό υποψήφιο την πόρτα του Λευκού Οίκου.
Προς το παρόν ο Δημοκρατικός υποψήφιος κερδίζει 253 εκλέκτορες, την ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει 213.

Στη Φιλαδέλφεια η αστυνομία  ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά φερόμενη συνωμοσία για επίθεση στο Συνεδριακό Κέντρο της Πενσιλβάνιας, στο οποίο γίνεται η κρίσιμης σημασίας για την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών καταμέτρηση των ψήφων στην πολιτεία αυτή.

Η τοπική αστυνομία πληροφορήθηκε για ένα Hummer με οπλισμένους επιβαίνοντες, οι οποίοι ξεκίνησαν από την Βιρτζίνια, έχοντας ως σχέδιο να επιτεθούν στο συνεδριακό κέντρο όπου γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της Τρίτης.

Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον έναν άνδρα και κατέσχεσε ένα όπλο, όπως και το Hummer. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και η αστυνομία δεν διευκρίνισε περαιτέρω σε σχέση με την φερόμενη συνωμοσία.

Νωρίτερα χθες Πέμπτη υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησαν πορείες στην Φιλαδέλφεια, την ώρα που οι εκλογικοί αντιπρόσωποι καταμετρούν χιλιάδες επιστολικές ψήφους.

Η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USPS) ανακοίνωσε ότι περίπου 1.700 ψηφοδέλτια εντοπίστηκαν στην Πενσιλβάνια σε κέντρα διαλογής αλληλογραφίας κατά τη διάρκεια δύο ελέγχων που έκανε αργά χθες το βράδυ και πρόσθεσε ότι έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία παράδοσής τους σε εκλογικούς αντιπροσώπους.

Ακόμη 500 ψηφοδέλτια βρέθηκαν στη Βόρεια Καρολίνα, ανέφεραν τα USPS. Ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν παρήγγειλε  να γίνονται δύο φορές ημερησίως έλεγχοι σε κέντρα διαλογής των USPS που εξυπηρετούν πολιτείες όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση.

Ορισμένες πολιτείες, ανάμεσά τους η Νεβάδα και η Βόρεια Καρολίνα, θεωρούν έγκυρα ψηφοδέλτια που εστάλησαν ταχυδρομικά ακόμα κι αν παραληφθούν αρκετές ημέρες μετά τη διαδικασία, αν έχουν ταχυδρομική σφραγίδα με ημερομηνία ως και την Τρίτη.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένως χωρίς να το τεκμηριώνει ότι οι επιστολικές ψήφοι προσφέρουν πρόσφορο έδαφος για νοθεία, μολονότι οι εκλογικοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι αυτό είναι κάτι το σπάνιο στις αμερικανικές εκλογές.

Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε εμφατικά να σταματήσει η καταμέτρηση.
«Θα έχουμε πολλές δίκες», προειδοποίησε, θα ακολουθηθεί ο δρόμος «των νομικών διαδικασιών (…). Σε τελευταία ανάλυση, έχω την αίσθηση πως θα αποφασίσουν οι δικαστές» για το ποιος είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, είπε.

Όμως αυτή η ανάρτηση προκάλεσε μεγαλύτερη σύγχυση για την στρατηγική της εκστρατείας διότι αν σταματήσει τώρα η καταμέτρηση, νικητής θα είναι ο Τζο Μπαιντεν.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του το επιτελείο Τραμπ έχει ήδη καταθέσει μεγάλο αριθμό προσφυγών σε πολλές πολιτείες με τελικό στόχο να φτάσει μια από αυτές στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όσο ο Μπάιντεν πλησιάζει σε Τζόρτζια και Πενσιλβάνια τόσο αυξάνεται ο εκνευρισμός του Προέδρου ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν ακούει κανέναν και τίποτα.

Κερδισμένος με κάθε αποτέλεσμα ο Τραμπ

Πάντως αυτό που λένε στην Αμερική είναι ότι ακόμη και αν χάσει ο Τραμπ θα είναι κερδισμένος γιατί έχει καταφέρει μια εντυπωσιακή απόδοση.

Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει με το λεγόμενο φαινόμενο Τραμπ, γιατί όπως πράγματι παρατηρούν αναλυτές και από τα δυο κόμματα η απόδοση του σε αυτές τις εκλογές είναι πολύ καλύτερη από αυτή του 2016. Αυτό, διότι εάν υποθέσουμε ότι η νίκη του την πρώτη φορά βασίστηκε και σε πολλούς ψηφοφόρους που ήθελαν να δώσουν μια ευκαιρία σε κάτι διαφορετικό, να στείλουν ψήφο δυσαρέσκειας στο κατεστημένο της Ουάσιγκτον η απλώς αντιπαθούσαν την Χιλαρι, αυτή την φορά είναι ξεκάθαρο ότι ο ίδιος ο πολιτικός και το μήνυμα του με τον τρόπο που εκφράζεται είναι ακριβώς αυτό που τον κάνει τόσο δημοφιλή. Κανείς δεν τον ψήφισε πιστεύοντας ότι θα αλλάξει. Αυτή τη φορά ο Τραμπ οχι μόνο κατάφερε να αυξήσει κατά εκατομμύρια αυτούς που τον ψήφισαν αλλά κατάφερε να διεισδύσει και σε διαφορετικές δεξαμενές ψηφοφόρων.

Ο Τραμπ δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο ότι οι αντίπαλοί του προσπαθούν να του «κλέψουν» την εκλογική του νίκη, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.
«Αν μετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, κερδίζω με ευκολία», υποστήριξε ο Τραμπ, που έκανε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως η συνέχιση της καταμέτρησης του δείχνει ότι διαπράττεται «νοθεία», στο πλαίσιο της προσπάθειας των αντιπάλων του να του «κλέψουν» τον θρίαμβο.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα νικήσει τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ και ζήτησε από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της Τρίτης.

“Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όταν τελειώσει η καταμέτρηση, η γερουσιαστής Χάρις και εγώ θα ανακηρυχτούμε νικητές. Για αυτό το λόγο, ζητώ από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι… Η διαδικασία προχωρεί”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην υποψήφια αντιπρόεδρο του, γερουσιαστή Καμάλα Χάρις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος