HΠΑ: Νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου

ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Νέο νομοσχέδιο για τη προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των θρησκευτικών ελευθεριών από την Τουρκία εισήγαγαν στο Κογκρέσο οι βουλευτές Κάρολιν Μαλόνεϊ και Γκας Μπιλιράκης. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.

Η Κάρολιν Μαλόνεϊ είπε ότι «ο ‘Νόμος του 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο’ θα ασκήσει σημαντική πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει να παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει να κάνει ότι θέλει χωρίς να λογοδοτεί πουθενά”

Ο Γκας Μπιλιράκης τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν συνεπείς στην επιβολή των κοινών δημοκρατικών αξιών, οι οποίες αναμένονται από τους λεγόμενους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης ενός συνεπούς σεβασμού στα θέματα των θρησκευτικών ελευθερίων».

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης, είπε ότι «ήταν τιμή για το AHI να συνεργαστεί με τη βουλευτή Μαλόνεϊ για να στηρίξει τη νομοθεσία σχετικά με τη συστηματική δίωξη της Τουρκίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ο ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA, Τζορτζ Χωριάτης, επισήμανε ότι «η Τουρκία καταστέλλει διαρκώς τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτικών πληθυσμών της με ατιμωρησία. Ο Νόμος του 2021 τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι μια σημαντική διακομματική νομοθεσία που θα καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για την μισαλλοδοξία και το κακό ιστορικό της πάνω σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης σημείωσε ότι «η βουλευτής Μαλόνεϊ έχει από καιρό αναγνωρίσει ότι η καταπίεση της Τουρκίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απειλεί την ίδια την ύπαρξη του Χριστιανισμού τόσο στην Τουρκία όσο και στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη στάση αρχής της βουλευτή Μαλόνεϊ σε αυτό το ζήτημα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος έχει επίσης ισχυρό ιστορικό στα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρέπει να στηριχτεί στο προηγούμενο που δημιούργησε η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον και να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη συνεχιζόμενη καταπίεση των χριστιανικών μειονοτήτων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος