«Έχω ένα όνειρο», μια ιστορική ομιλία πριν από 60 χρόνια


Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σηματοδότησε τον ειρηνικό αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ομιλία του στην Ουάσιγκτον στις 28 Αυγούστου 1963 αποτελεί σύμβολο αυτού του γεγονότος.

«Ονειρεύομαι ότι τα τέσσερα εγγόνια μου θα ζήσουν μια μέρα σε ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από την αξία του χαρακτήρα τους. Έχω ένα όνειρο σήμερα!»

«Ονειρεύομαι ότι μια μέρα, ακόμη και στην Αλαμπάμα, με τους αποτρόπαιους ρατσιστές της, μικρά μαύρα αγόρια και μικρά λευκά κορίτσια θα μπορούν να ενώνουν τα χέρια τους, ως αδέλφια. Έχω ένα όνειρο σήμερα!”

Αυτό το απόσπασμα από την ομιλία του ποιμένα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Ουάσινγκτον πριν από 60 χρόνια εξακολουθεί να έχει έντονη απήχηση σήμερα.

«Έχω ένα όνειρο σήμερα»

Η ομιλία αυτή ήταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία μιας πορείας που οργανώθηκε στις 28 Αυγούστου 1963 για να απαιτήσει ίσα δικαιώματα για τους μαύρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα όπου ο φυλετικός διαχωρισμός ήταν ακόμη σε ισχύ.

Τα λόγια που επέλεξε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν ένα μείγμα βιβλικών αναφορών και πατριωτικών αποσπασμάτων. Χάρη στη ρητορική ικανότητα αυτού του ανρώπου του Θεού, τα λόγια του κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν τη διάνοια και τις καρδιές των περισσότερων από 250.000 ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν εκείνη την ημέρα μπροστά στα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν και, ευρύτερα, στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο, μετά από αυτή την ηχηρή ομιλία, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση από το FBI, το οποίο τον θεωρούσε πιθανό ταραχοποιό.

Πάντα ακούγεται μια ηχώ στο παρόν

Εξήντα χρόνια αργότερα, ο λόγος αυτός αποτελεί πλέον μέρος των σχολικών προγραμμάτων σε πολλές χώρες και έχει αποτελέσει αντικείμενο πανεπιστημιακής έρευνας και ντοκιμαντέρ.

Από τις αρχές του 2023, η πόλη της Βοστώνης, όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σπούδασε θεολογία και γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του Κορέτα Σκοτ, του αποτίει φόρο τιμής με τη μορφή ενός μπρούτζινου γλυπτού ύψους έξι μέτρων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μνημείο του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το «Έχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αποτελεί πλέον κομμάτι της ποπ κουλτούρας. Πολλοί καλλιτέχνες το έχουν δειγματίσει στα τραγούδια τους οπως οι ράπερ από την Γερμανία Hoodblaq και Bakermat.

Πηγή: DW

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ