Εξαιρετικά αυστηρές ποινές θα ζητήσουν οι εισαγγελείς για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ – Στο Ουισκόνσιν την Τρίτη ο Τραμπ

Την επιβολή εξαιρετικά αυστηρών ποινών για τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ σκοπεύουν να ζητήσουν οι εισαγγελείς, εξαιτίας «της ιδιαίτερης σκληρότητας» της πράξης τους και της «ευάλωτης» κατάστασης στην οποία βρισκόταν το θύμα.

Επικαλούμενη πολλά επιβαρυντικά στοιχεία, η κατηγορούσα αρχή θα ζητήσει να επιβληθούν στους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται στον φόνο του Φλόιντ ποινές «ανώτερες» από τις συνηθισμένες, σύμφωνα με τα έγγραφα που παραδόθηκαν στο δικαστήριο.

Η δίκη για τον φόνο του Φλόιντ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021.

Οι αστυνομικοί «καταχράστηκαν τη θέση ισχύος» στην οποία βρίσκονταν και ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν επέδειξε «ιδιαίτερα σκληρότητα», ασκώντας «μη αναγκαία βία» ενώπιον πολλών μαρτύρων και κυρίως παιδιών, υπογράμμισε ο εισαγγελέας Κιθ Έλισον.

Ο 44χρονος Σόβιν κατηγορείται ότι στις 25 Μαΐου προκάλεσε ασφυξία στον 46χρονο Αφροαμερικανό καθώς είχε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ επί σχεδόν εννέα λεπτά, την ώρα που εκείνος ήταν ακινητοποιημένος μπρούμυτα στο οδόστρωμα.

Οι τρεις πρώην συνάδελφοί του Αλεξάντερ Κινγκ, ο Τόμας Λέιν και ο Του Θάο, κατηγορούνται για συνέργεια στον φόνο.

«Ο Τζορτζ Φλόιντ, το θύμα, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος διότι οι αστυνομικοί ήδη του είχαν περάσει χειροπέδες και είχε τα χέρια του πίσω από την πλάτη, ενώ τον είχαν ακινητοποιήσει μπρούμυτα στο οδόστρωμα», υπογράμμισαν οι εισαγγελείς.

Εξάλλου υπενθύμισαν ότι ο «Φλόιντ είχε πει ξεκάθαρα και επανειλημμένα στους αστυνομικούς ότι δεν μπορούσε πια να αναπνεύσει».

Οι εισαγγελείς δεν διευκρίνισαν τις ποινές που θα ζητήσουν για τους αστυνομικούς, όμως η ανώτατη ποινή για ανθρωποκτονία στην πολιτεία της Μινεσότα είναι 40 χρόνια κάθειρξη.

Εξαιρετικά αυστηρές ποινές θα ζητήσουν οι εισαγγελείς για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ – Στο Ουισκόνσιν την Τρίτη ο Τραμπ
AP Photo/Patrick Semansky

Στο μεταξύ, την Κενόσα του Ουισκόνσιν θα επισκεφθεί ο Αμερικανός πρόεδρος την Τρίτη, την πόλη που βιώνει αναταραχές από την περασμένη Κυριακή όταν ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε έναν Αφροαμερικανό, γνωστοποίησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα συναντηθεί με αξιωματικούς των δυνάμεων της τάξης και θα εκτιμήσει τις ζημιές που έχουν γίνει στην πόλη, όπου ο 29χρονος Τζέικομπ Μπλέικ πυροβολήθηκε πισώπλατα επτά φορές από τον αστυνομικό, αφήνοντας τον παράλυτο.

Ένας 17χρονος κρατείται από τις τοπικές αρχές με την υποψία ότι πυροβόλησε και σκότωσε δύο διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter και τραυμάτισε έναν ακόμη στη διάρκεια των κινητοποιήσεων στην πόλη.

Εξαιρετικά αυστηρές ποινές θα ζητήσουν οι εισαγγελείς για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ – Στο Ουισκόνσιν την Τρίτη ο Τραμπ
AP Photo/Paula Bronstein

Το Σάββατο, ένας άνθρωπος έπεσε νεκρός από σφαίρες στο Πόρτλαντ, την ώρα που μεγάλη αυτοκινητοπομπή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ και διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter συγκρούονταν στους δρόμους της πόλης.

Δεν είναι ξεκάθαρο προς το παρόν αν ο πυροβολισμός συνδέεται με τις συμπλοκές που ξέσπασαν στο κέντρο του Πόρτλαντ την ώρα που η αυτοκινητοπομπή των 600 οχημάτων ήρθε αντιμέτωπη με διαδηλωτές.

Η αυτοκινητοπομπή με υποστηρικτές του Τραμπ είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα χθες σε εμπορικό κέντρο και κατευθύνθηκε στο κέντρο του Πόρτλαντ. Όταν πλησίαζε στο κέντρο, διαδηλωτές κατά του Αμερικανού προέδρου προσπάθησαν να την σταματήσουν, κλείνοντας δρόμους και γέφυρες.

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες, μια μικρή ομάδα ανθρώπων συνεπλάκη με άλλους που βρίσκονταν σε όχημα και κάποιος άρχισε να πυροβολεί.

Ο άνδρας που σκοτώθηκε φορούσε καπέλο με το λογότυπο Patriot Prayer, μια ακροδεξιά οργάνωση με έδρα το Πόρτλαντ η οποία έχει συγκρουστεί με διαδηλωτές στο παρελθόν, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Οι New York Times επεσήμαναν ότι υποστηρικτές του Τραμπ και αντιδιαδηλωτές συγκρούστηκαν στους δρόμους της πόλης, με κάποιους να πυροβολούν με πιστόλια paint ball και να κάνουν χρήση σπρέι απώθησης αρκούδων μέσα από τα φορτηγάκια τους, και τους διαδηλωτές να απαντούν ρίχνοντάς τους διάφορα αντικείμενα.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος