Εκατοντάδες λογαριασμούς που συνδέονται με το ακροδεξιό Boogaloo «κατεβάζει» το Facebook

Στην απαγόρευση και στο «κατέβασμα» εκατοντάδων λογαριασμών που συνδέονται με το βίαιο, ακροδεξιό κίνημα Boogaloo στις ΗΠΑ προχώρησε το Facebook, το οποίο δέχεται πιέσεις να απαλλάξει την πλατφόρμα του από τον ρατσιστικό λόγο. Μάλιστα, περισσότερες από 400 εταιρείες αποσύρουν από σήμερα διαφημίσεις τους στην πλατφόρμα, μεταξύ των οποίων η Coca-Cola και η Starbucks, διαμαρτυρόμενες για αποτυχία του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης να περιορίσει τον λόγο μίσους.

Συζητήσεις για όπλα, εκρηκτικά και τακτικές επίθεσης εναντίον των αρχών

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Facebook, απαγορεύει «οποιαδήποτε παρουσία του βίαιου αυτού κινήματος στην πλατφόρμα μας και αποσύρουμε κάθε περιεχόμενο που το στηρίζει, το εκπροσωπεί ή το προάγει. […] (Το κίνημα) προωθεί ενεργά τη βία εναντίον πολιτών, αστυνομικών και κυβερνητικών αξιωματούχων και εναντίον των θεσμών».

Το Facebook απέσυρε 220 λογαριασμούς από την πλατφόρμα του και άλλους 95 από το Instagram, καθώς και περισσότερες από 100 σελίδες και 400 ομάδες που προωθούν παρόμοιο περιεχόμενο.

Ο όρος Boogaloo χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Βαριά οπλισμένοι υποστηρικτές αυτού του κινήματος διείσδυσαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, ενώ ένας εξ αυτών σκότωσε δύο αστυνομικούς στην Καλιφόρνια στις αρχές Ιουνίου.

Το κίνημα δεν είναι οργανωμένο και δεν διαθέτει επικεφαλής, ενώ σε αυτό συμμετέχουν αντικυβερνητικοί ακτιβιστές, υπέρμαχοι της οπλοκατοχής, νεοναζί και υπέρμαχοι της υπεροχής της λευκής φυλής. Βασικό αίτημα των υποστηρικτών του είναι η ένοπλη ανατροπή της κυβέρνησης.

Αρχικά ξεκίνησε ως ένα μικρό κίνημα στον ιστότοπο 4chan, όμως με τα χρόνια οι υποστηρικτές του έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Στην έκθεση Tech Transparency Project, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, αναφέρεται πως καταγράφηκαν 125 ομάδες στο Facebook που είναι αφιερωμένες στην ιδεολογία Boogalοο, με δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους, οι οποίοι συζητούν για όπλα, εκρηκτικά και τακτικές επίθεσης εναντίον των αρχών.

Μέλος του κινήματος συνελήφθη στις 11 Απριλίου στο Τέξας αφού ανάρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο έλεγε ότι θα σκοτώσει αστυνομικό.

Τον Ιούνιο απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον ενός σμηνία της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος συνδέεται με το κίνημα αυτό, για την ανθρωποκτονία ενός ομοσπονδιακού φρουρού στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Πολυεθνικές στο πλευρό οργανώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα

Αμερικανικές οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ζήτησαν τη βοήθεια πολυεθνικών εταιρειών προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στο Facebook για να λάβει συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού του ρατσιστικού λόγου και του λόγου μίσους μετά τον θάνατο από ασφυξία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από αστυνομικούς.

Αμερικανικές οργανώσεις, όπως η Anti-Defamation League, NAACP και η Color of Change ξεκίνησαν την εκστρατεία «Stop Hate for Profit».

Υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας συναντήθηκαν την Τρίτη με διαφημιστές λίγες ώρες πριν από την έναρξη του μποϊκοτάζ που αναμένεται να διαρκέσει ένα μήνα, σύμφωνα με πηγές.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ