Ανοίγει το νέο επιστημονικό κέντρο του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (AMNH) στη Νέα Υόρκη διαθέτει μια νέα, μεγαλοπρεπή πτέρυγα.

Ενώ η προσοχή τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε στην κύρια ανατολική είσοδο του ιδρύματος που βλέπει στο Central Park, όπου μαίνεται η συζήτηση για την τύχη ενός αμφιλεγόμενου αγάλματος του Θίοντορ Ρούσβελτ -απομακρύνθηκε στις αρχές του 2022-, το ίδρυμα σχεδιάζει και κατασκευάζει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία το Κέντρο Ρίτσαρντ Γκίλντερ για την Επιστήμη, την Εκπαίδευση και την Καινοτομία αξίας 465 εκατομμυρίων δολαρίων και 213 677 τετραγωνικών μέτρων στη δυτική πλευρά του, στη λεωφόρο Κολόμπους, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Το νέο συγκρότημα, το Κέντρο Γκίλντερ, άνοιξε για το κοινό νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Προσθέτει μια δραματική νέα είσοδο και χώρο συγκέντρωσης στην εκτεταμένη πανεπιστημιούπολη του AMNH και συμβάλλει στην επίλυση του δαιδαλώδους δικτύου πτερύγων και διαδρόμων, συνδέοντας τα μισά από τα 20 κτίρια του μουσείου σε 33 διαφορετικά σημεία. Ακολουθεί την πρόσφατη ανανέωση των αιθουσών πολύτιμων λίθων και ορυκτών του μουσείου και της αίθουσας της βορειοδυτικής ακτής.

Το σούρουπο, τα καμπυλωτά παράθυρα του κέντρου Ρίτσαρντ Γκίλντερ για την επιστήμη, την εκπαίδευση και την καινοτομία αποπνέουν μια φιλόξενη απαλή λάμψη. Από αυτό το πλεονεκτικό σημείο στο ανακαινισμένο τμήμα του πάρκου Θίοντορ Ρούσβελτ, το Κέντρο Γκίλντερ μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας πανεπιστημιούπολης του Μουσείου, η οποία είναι ορατή ακριβώς πέρα από την απαλά κυματιστή πρόσοψη του Κέντρου Γκίλντερ.

Το κέντρο στεγάζει νέους εκθεσιακούς χώρους αφιερωμένους στα έντομα, ένα εστιατόριο, μια ορατή αποθήκη, μια βιβλιοθήκη, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και πολλά άλλα. Περιλαμβάνει ένα vivarium πεταλούδων, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν ανάμεσα σε εκατοντάδες ζωντανά δείγματα, καθώς αυτά φτερουγίζουν σε ένα καταπράσινο τροπικό περιβάλλον. Ένα άλλο μόνιμο στοιχείο είναι μια καθηλωτική και διαδραστική εμπειρία βίντεο με τίτλο «Αόρατοι Κόσμοι», η οποία επικεντρώνεται σε μικροσκοπικές φυσικές διαδικασίες, όπως η πυροδότηση των νευρώνων του εγκεφάλου, η ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών και νερού μεταξύ των ριζών των δέντρων και η σημασία του πλαγκτού στα οικοσυστήματα των ωκεανών.

Για την επί πολλά χρόνια επικεφαλής του μουσείου Έλεν Φάτερ, το Κέντρο Γκίλντερ εξυπηρετεί μια βασική λειτουργία σε μια στιγμή που η επιστήμη έχει πολιτικοποιηθεί όλο και περισσότερο. «Οι στόχοι αυτού του κτιρίου εντάθηκαν και έγιναν ακόμη πιο επείγοντες από την πανδημία και την εμφάνιση ενός κόσμου μετά την αλήθεια», δήλωσε η Φάτερ σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό το κτίριο είναι ένα αντίδοτο στην παραπληροφόρηση και την άρνηση της επιστήμης».

Το κέντρο το πετυχαίνει αυτό εν μέρει μεταδίδοντας την αίσθηση του δέους και του θαυμασμού για τον φυσικό κόσμο, την οποία ορισμένες από τις παλαιότερες εκθέσεις και τους κλασικούς χώρους του μουσείου δεν μπορούν να προκαλέσουν. Σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική εταιρεία Στούντιο Γκανγκ με έδρα το Σικάγο (η οποία μόλις ολοκλήρωσε μια συνδετική επέκταση του Μουσείου Καλών Τεχνών του Αρκάνσας), το Κέντρο Γκίλντερ φαίνεται κομψό και αρκετά διακριτικό από το εξωτερικό – ίσως εν μέρει λόγω της αντίθεσης των συντηρητών μετά την πρώτη αναγγελία του έργου το 2014.

«Θέλαμε το κτίριο να προσφέρει και να ξεκινήσει μια πρόσκληση, να φέρει νέα επίπεδα ορατότητας στο μουσείο και να είναι όσο το δυνατόν πιο ορατό και προσβάσιμο», δήλωσε η Τζιν Γκανγκ, ιδρύτρια και διευθύντρια του Στούντιο Γκανγκ, στην συνέντευξη Τύπου. Περιέγραψε το κέντρο ως «ένα εσωτερικό κτίριο» που προσκαλεί τους επισκέπτες προς τα μέσα, αντί να προβάλλει προς τα έξω. Σχεδιάστηκε «σαν να είχε σκαλιστεί από ένα συμπαγές τετράγωνο».

Μπαίνοντας στο πενταώροφο αίθριό του, με τους εντυπωσιακούς φεγγίτες και τις ομαλά στρογγυλεμένες επιφάνειες από σκυρόδεμα, μεταφέρει τους επισκέπτες στα λαξευμένα από ποτάμια φαράγγια της έρημου Νοτιοδυτικής Ευρώπης, ή ίσως υποβρυχίως σε έναν τροπικό κοραλλιογενή ύφαλο. Ο υπερυψωμένος χώρος διαθέτει σαρωτικές φόρμες και δραματικά αιωρούμενους διαδρόμους. Αποτελεί μια εκπληκτική προσθήκη τόσο στην πανεπιστημιούπολη του AMNH όσο και στην αρχιτεκτονική της Νέας Υόρκης, η οποία δεν έχει κάτι παρόμοιο.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος