Αμερικανοί βουλευτές απαιτούν κυρώσεις κατά της Κίνας επειδή υποστήριξε τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κάλεσαν την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη (26/1) να λάβει πιο σκληρή στάση κατά της Κίνας, κατηγορώντας τις κινεζικές εταιρείες ότι υποστηρίζουν τη Ρωσία στον πόλεμο της στην Ουκρανία.

«Πρέπει να είμαστε πολύ πιο σκληροί» με την Κίνα, είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Bob Menendez, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν στοιχεία ότι οι κινεζικές εταιρείες προμηθεύουν τη Ρωσία με τεχνολογία διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών που χρειάζονται, για παράδειγμα, βλήματα καθοδήγησης.

«Μου φαίνεται ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ισχύ των κυρώσεων κατά της Κίνας εάνεκείνη παρέχει κρίσιμη βοήθεια και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κρυφτεί πίσω από εταιρείες», είπε.

Ο Ρεπουμπλικανός συνάδελφός του, Τζέιμς Ρις, εκτίμησε ότι η Κίνα ενεργεί με πλήρη ατιμωρησία και ότι οι «κυρώσεις» θα πρέπει να «ενισχύονται» κατά των κινεζικών εταιρειών.

Οι βουλευτές μίλησαν κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης για τον πόλεμο στην Ουκρανία από αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

Η Νούλαντ είπε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με αυτές τις προτάσεις και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να το μεταφέρουν στους Κινέζους αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο με κάθε ευκαιρία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα χωριστά ότι επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις στον ρωσικό όμιλο Wagner και σε όσους τον βοηθούν, όπου η κινεζική εταιρεία που μόλις χτυπήθηκε κατηγορήθηκε ότι παρείχε δορυφορικές εικόνες στην Ουκρανία.

Αναφέρεται ότι οι δορυφορικές εικόνες παρασχέθηκαν για να βοηθήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ομίλου Wagner στην Ουκρανία, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Μεταξύ των εταιρειών που επισημάνθηκαν ότι βοηθούν τον όμιλο Wagner είναι το κινεζικό ινστιτούτο διαστημικής έρευνας Tianyi Space Science and Technology Research Institute.

Η Κίνα δηλώνει ότι έχει ουδέτερη θέση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει τους δεσμούς με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος