Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO) θα μεταφέρει αρκετά από τα αναγνωριστικά αεροσκάφη του από την βάση του στη Γερμανία, στη Ρουμανία, για να παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες.
Τα συστήματα εναέριας επιτήρησης για προειδοποίηση και έλεγχο – AWACS, (ΑΒΑΞ), θα πρέπει να φτάσουν στο Βουκουρέστι την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, «για να υποστηρίξουν την αυξημένη παρουσία της συμμαχίας στην περιοχή και να παρακολουθήσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα», ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ.
Τα αεροσκάφη AWACS, που κανονικά εδρεύουν στη βάση του ΝΑΤΟ Geilenkirchen κοντά στο Άαχεν, θα εδρεύει στο αεροδρόμιο Otopeni της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, κοντά στο Βουκουρέστι. Απέχει 200 χιλιόμετρα από τα ανατολικά σύνορα της Ρουμανίας με την Ουκρανία και θα παραμείνει εκεί για αρκετές εβδομάδες, αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, τα αεροσκάφη AVAX πραγματοποιούν τακτικές περιπολίες στην Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας για να παρακολουθούν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ. Τα αεροπλάνα που φτάνουν στη Ρουμανία θα πετούν αποκλειστικά πάνω από το έδαφος των μελών του ΝΑΤΟ και η αποστολή προγραμματίζεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.
180 μέλη του προσωπικού υποστήριξης θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο Otopeni.
Τα αεροσκάφη AWACS είναι γνωστά για τις μεγάλες, στρογγυλές, περιστρεφόμενες κεραίες τους. Συλλέγουν και επεξεργάζονται δεδομένα στον εναέριο χώρο, αλλά και σε ξηρά και θάλασσα. Αυτά τα αεροσκάφη μπορούν επίσης να ονομαστούν κατασκοπευτικά αεροπλάνα επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακολουθούν κλασικές ραδιοεπικοινωνίες και κινητή τηλεφωνία.
Το AWACS συνήθως πετά κατά μήκος των συνόρων χωρών που ενδιαφέρουν την Αμερική και το σύμφωνο του ΝΑΤΟ. Δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι πτήσεις τους έχουν μετακινηθεί προς τα δυτικά, μακριά από τις δυνάμεις αεράμυνας. Αυτός είναι ο λόγος που το AWACS πετάει πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, από τη Γεωργία στη Ρουμανία, μετά πάνω από αυτή τη χώρα και μετά πάνω από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και τη Βαλτική Θάλασσα.
Το AWACS μπορεί να έχει έως και 33 μέλη πληρώματος. Οι αισθητήρες και η τεχνολογία που φέρει είναι άκρως ταξινομημένοι και γι’ αυτό αυτά τα αεροπλάνα δεν πετούν ποτέ πάνω από εχθρικές χώρες.
Κείμενο του Marko Lakić
Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς
Πηγή: Politika.rs
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος