Αλβανία: Στα Τίρανα σήμερα η σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε για τα Δυτικά Βαλκάνια

Στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, στα Τίρανα, θα διεξαχθεί σήμερα η σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε για τα Δ. Βαλκάνια γνωστή και ως διαδικασία του Βερολίνου. Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, θα συμμετάσχουν σήμερα στη σύνοδο Κορυφής, η οποία για πρώτη φορά πραγματοποιείται εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Στη σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκετε από χθες στα Τίρανα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, η χώρα του οποίου ξεκίνησε τη Διαδικασία του Βερολίνου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα φτάσει στα Τίρανα σήμερα το απόγευμα.

Επίσης, θα συμμετάσχουν και 6 εκπρόσωποι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι έφτασε στα Τίρανα, ενώ από σερβικής πλευράς αναμένεται να παρευρεθεί η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς και όχι ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Στη Διαδικασία του Βερολίνου συμμετέχουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εννέα χώρες της Ε.Ε.(Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Σλοβενία) και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε θέματα οικονομικής σύγκλισης Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και ενσωμάτωσης τους σε Ενιαία Αγορά, σχέσεις καλής γειτονίας και διμερή ζητήματα, καθώς και υποστήριξης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου ένα νέο σχέδιο που βοηθά τα Δυτικά Βαλκάνια στην πορεία προς την ενσωμάτωση στην ΕΕ.

Ο Έντι Ράμα, δήλωσε την Κυριακή (15/10) ότι η διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα θα δώσει στη χώρα τη χαρά να δείξει τη δύναμη της αλβανικής φιλοξενίας.

Σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στα εγκαίνια ενός νέου ευρωπαϊκού κολεγίου μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ράμα δήλωσε ότι η διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου στα Τίρανα τον κάνει περήφανο.

«Είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου που πραγματοποιείται εκτός συνόρων. Αυτό μας κάνει περήφανους και μας δίνει χαρά ως χώρα να δείξουμε τη δύναμη της αλβανικής φιλοξενίας, η οποία πιστεύω ότι αν γινόταν διαγωνισμός στην Ευρώπη, θα στόχευε στην πρώτη θέση με μεγάλη αξιοπρέπεια», τόνισε ο Ράμα.

Η σύνοδος Κορυφής του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα σήμερα και την Τρίτη.

Πηγή: Euronews Albania

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος