Αλβανία: Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου απειλεί να καταστρέψει ένα από τα πιο θεαματικά καταφύγια πουλιών

Τα σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Αλβανίας θα μπορούσαν να καταστρέψουν ένα από τα πιο θεαματικά καταφύγια πουλιών της Ευρώπης, όπου ο ήχος των φορτηγών και των εκσκαφέων τρομάζει ήδη πελεκάνους και ροζ φλαμίνγκο, λένε ορνιθολόγοι.

Η γραφική λιμνοθάλασσα Vjose-Narte στην Αλβανία στην Αδριατική Θάλασσα είναι ένας κρίσιμος σταθμός για τα σμήνη πουλιών στην ετήσια μετανάστευση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή για τις φωλιές τους και τη μετανάστευση το 2004 και φιλοξενεί 200 αποδημητικών είδη πουλιών.

Η κυβέρνηση λέει ότι ένα νέο αεροδρόμιο στη λιμνοθάλασσα θα τονώσει τον τουρισμό κατά μήκος της αλβανικής ακτής της Αδριατικής και θα συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

«Ακολουθήσαμε κάθε βήμα, κάθε χρονοδιάγραμμα και κάθε διαδικασία στο αλβανικό δίκαιο, είτε πρόκειται για δημόσιες διαβουλεύσεις είτε για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος Μιρέλα Κουμπάρο.

Η κύρια εταιρεία που κατασκευάζει το αεροδρόμιο, η Mabetex, με έδρα την Ελβετία, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Οι παρατηρητές πουλιών περιγράφουν αυτό το μέρος της Αλβανίας ως ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να δεις σμήνη ροζ φλαμίνγκο να πετούν.

Αλβανία: Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου απειλεί να καταστρέψει ένα από τα πιο θεαματικά καταφύγια πουλιών
@AP Photo/Hektor Pustina

Ο Mirjan Topi, ορνιθολόγος στην ομάδα Birds of Albania, είπε ότι η λιμνοθάλασσα φιλοξενεί περίπου το 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού μεγαλοπρεπών πελεκάνων με λοφίο, ενός από τα μεγαλύτερα απειλούμενα πτηνά στον κόσμο.

«Αν χτιστεί το αεροδρόμιο, αυτή η ομορφιά θα εξαφανιστεί».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος σύγκρουσης πτηνών με αεροσκάφη και ότι αυτό θα ήταν ανησυχητικό για την ασφάλεια των επιβατών. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το 2019, πριν από την πανδημία του COVID-19, ο τουρισμός αντιπροσώπευε το 18% της οικονομικής παραγωγής της Αλβανίας και δημιούργησε μία στις 10 θέσεις εργασίας.

Αν και ο στόχος είναι να τονωθεί ο τουρισμός, ο Arsen Lambro, 28 ετών, ο οποίος διατηρεί ένα εστιατόριο με ψάρια κοντά στη λιμνοθάλασσα, λέει ότι θα ήταν λάθος να καταστρέψεις το τοπικό μεγαλείο για ένα αεροδρόμιο καθώς «Δεν είναι μόνο το φαγητό, είναι η ιδιαίτερη ομορφία της περιοχής που θα φέρει περισσότερους τουρίστες».

Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος