Αλληλοκατηγορίες Κιέβου-Μόσχας για επιθέσεις — «Βράζει» η Ρωσία για την επιστράτευση

Array

Νέες επιθέσεις στην Οδησσό με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής, καταγγέλλει ο ουκρανικός στρατός. Από την πλευρά της η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ζαπορίζια. Την ίδια ώρα στη Ρωσία, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση. Εκατοντάδες συλλήψεις έγιναν το βράδυ του Σαββάτου 24/9 σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, ενώ πολίτες εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τη Ρωσία. Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Δύση για “πρωτοφανή και γκροτέσκα ρωσοφοβία”.

Ο Οδησσός έγινε και πάλι στόχος επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής, τα οποία χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν σήμερα οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές, επισημαίνοντας πως δεν αναφέρθηκαν θύματα.

«Αυτή είναι η δεύτερη ρωσική επίθεση με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέσα σε δύο ημέρες. Την Παρασκευή σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι» σημειώνουν.

«Η Οδησσός δέχτηκε και πάλι επίθεση από εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι» που έπληξαν τρεις φορές ένα κτίριο της διοίκησης στο κέντρο της πόλης, ανέφερε η νότια επιχειρησιακή διοίκηση του ουκρανικού στρατού. Ένα τέτοιο αεροσκάφος καταρρίφθηκε. Η εκπρόσωπος του στρατού Νατάλια Χουμενιούκ διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο για «ιρανικά» μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Την Παρασκευή ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τουλάχιστον επτά τέτοια αεροσκάφη τύπου Shahed-136 και Mohajer-6, στην ίδια περιοχή. Η κυβέρνηση αποφάσισε σε αντίποινα, να αφαιρέσει τη διαπίστευση του Ιρανού πρεσβευτή και να «μειώσει σημαντικά» τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού της ιρανικής πρεσβείας στο Κίεβο. Η Τεχεράνη από την πλευρά της είπε ότι η απόφαση των Ουκρανών «στηρίζεται σε αβάσιμες πληροφορίες, τις οποίες διαδίδει η προπαγάνδα των ξένων μέσων ενημέρωσης» σε βάρος του Ιράν.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ζαπορίζια

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις γύρω από τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια και ότι εξαπέλυσαν οκτώ «καμικάζι» μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εργοστάσιο.

«Οι ρωσικές δυνάμεις τα κατέρριψαν όλα και τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα», πρόσθεσε το υπουργείο.

«Βράζει» το εσωτερικό της Ρωσίας

Καθώς η διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, που η διεθνή κοινότητα έχει χαρακτηρίσει παρωδία συνεχίζονται σε Ντονμπάς, Χερσώνα και Ζαπορίζια και ενώ οι Ουκρανοί φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας ο Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την πρωτοφανή «ρωσοφοβία της Δύσης».

Ο Ρώσος Υπ. Εξωτερικών κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θεωρούν τον εαυτό τους «σχεδόν ως απεσταλμένο του Θεού στη Γη».

Υπερασπίστηκε επίσης τα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη στην Ουκρανία, μιλώντας για ανθρώπους που θέλουν να ανακτήσουν τη γη των προγόνων τους.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Ρωσίας βράζει.

Οι διαδηλώσεις των πολιτών κατά της επιστράτευσης εξαπλώνονται σε όλη την χώρα και οι αρχές απαντούν με αθρόες συλλήψεις. Πάνω από 2.000 έχουν συλληφθεί συνολικά έως τώρα σύμφωνα με ανεξάρτητες οργανώσεις, μόνο οι 798 το Σάββατο, σε 33 πόλεις.

Ένας διαδηλωτής σε αναπηρικό καροτσάκι κρατούσε πλακάτ με το σύνθημα: Θέλετε να καταντήσετε σαν εμένα; Οι αστυνομικοί του το πήραν.

Μιλώντας για άλλη μια φορά στα ρωσικά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε τους Ρώσους πολίτες για το τι τους περιμένει.

«Η ρωσική κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι εν γνώσει της στέλνει τους πολίτες της στο θάνατο – δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στους στρατιώτες να μην φοβηθούν να παραδοθούν, η Ουκρανία θα τους φερθεί πολιτισμένα λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

«Κανείς δεν θα μάθει τις συνθήκες για το πώς παραδοθήκατε, κανείς στη Ρωσία δεν θα ξέρει ότι παραδοθήκατε οικειοθελώς» τους διαμηνύει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η αντίσταση φαίνεται πως θα συνεχιστεί. Ακόμα και μια από τους ισχυρούς υποστηρικτές της πολιτικής του Κρεμλίνου, αρχισυντάκτρια του καναλιού RT εξέφρασε το Σάββατο την οργή της για το γεγονός ότι οι αξιωματικοί που είναι υπεύθυνοι για την στρατολόγηση των Ρώσων έστελναν φύλλα πορείας και σε άνδρες άνω των 35 ετών.

Οι ουρές προς τα σύνορα μεγαλώνουν, ενώ πολλοί που δεν θέλουν να βρεθούν στα μέτωπα φτάνουν ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη.

Επιμέλεια: Κάλη Λέκκα

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος