Αλλαγή στην παγκόσμια τάξη επιθυμούν Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ με τη συνάντησή τους στο Ουζμπεκιστάν

Array

Στο Ουζμπεκιστάν θα αρχίσει σε λίγες ώρες η πολυαναμενόμενη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Κίνας, με τους αναλυτές να μιλούν για ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση, και την Ουάσινγκτον.

Η τελευταία συνάντηση των δυο ηγετών είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής, κατά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας. Οι δυο άνδρες είχαν κάνει τότε μια διακήρυξη για μια φιλία χωρίς όρια. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει και πολλά διακυβεύονται για αυτό και ο Κινέζος πρόεδρος ταξιδεύει εκτός της χώρας του για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα του Καζακστάν ο  Σι Τζίνπινγκ είπε ότι οι δυο χώρες θα πρέπει να πιέσουν από κοινού για μια νέα διεθνή τάξη που θα είναι πιο δίκαιη και ισορροπημένη η οποία δεν θα κυριαρχείται από τη Δύση. Ωστόσο, η Κίνα δεν θέλει να κάνει κάτι που θα τη φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τις ΗΠΑ για αυτό και το Πεκίνο έχει φροντίσει  από την έναρξη του πολέμου να μην προκαλέσει και γίνει αντικείμενο αμερικανικών κυρώσεων ούτε έχει βοηθήσει τη Ρωσία ενεργά στον πόλεμο αν και αυξάνει το διμερές εμπόριο με τη Μόσχα. Για αυτό όπως λένε οι αναλυτές ο Σι πρέπει να κρατήσει πολύ λεπτές τις ισορροπίες.

Οι δυο χώρες εν όψη της συνάντησης έκαναν κοινά ναυτικά γυμνάσια στον Ειρηνικό ωκεανό ενώ και οι δυο έχουν φτάσει στο Ουζμπεκιστάν.

Επιμέλεια Μαρία Αλεξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος