Αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο με νέα εκπρόσωπο την Καρίν Ζαν Πιέρ (video)

Αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο. Στις 13 Μαΐου, η 44χρονη Καρίν Ζαν Πιερ θα διαδεχθεί την ελληνικής καταγωγής Τζεν Ψάκι, ως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, κατακτώντας τον τίτλο της πρώτης μαύρης και ανοικτά ομοφυλόφιλης στο αξίωμα αυτό.

Με φωνή που σπάει, η απερχόμενη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, καλεί στο βήμα και αγκαλιάζει τη διάδοχό της Καρίν Ζαν Πιερ.

«Θα είναι η πρώτη μαύρη εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη σε αυτή τη θέση, κάτι το εκπληκτικό, γιατί έχει σημασία η εκπροσώπηση και θα δώσει “φωνή” σε πολύ κόσμο», δήλωσε η απερχόμενη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Έχοντας αντικαταστήσει την ομογενή Ψάκι αρκετές φορές, η 44χρονη Καρίν, προσωπική επιλογή του προέδρου Μπάιντεν σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, αναλαμβάνει το νευραλγικό πόστο στις 13 Μαΐου και όπως δήλωσε η ίδια: «Είναι μια ιστορική στιγμή που για μένα σημαίνει πολλά. Καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι για τόσο κόσμο, για τόσες διαφορετικές κοινότητες που εκπροσωπώ και στηρίζω κατά τη διάρκεια της καριέρας μου».

Το κατώφλι του Λευκού Οίκου το είχε περάσει πρώτη φορά επί Προεδρίας Ομπάμα, οπότε και της δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με τον Τζο Μπάιντεν και εν συνεχεία με την Κάμαλα Χάρις. Ενώ, έδινε χρόνια μάχη κατά των προκαταλήψεων ως ακτιβίστρια.

«Είμαι ότι μισεί ο Τραμπ. Είμαι μαύρη γυναίκα, ομοφυλόφιλη, μητέρα. Οι γονείς μου γεννήθηκαν στην Αϊτή. Ήρθαν κυνηγώντας το Αμερικανικό όνειρο», δήλωσε η Καρίν Ζαν Πιερ.

Γεννημένη στη Μαρτινίκα από πάμφτωχους Αϊτινούς γονείς, σε ηλικία πέντε ετών η Ζαν Πιερ μετανάστευσε με την οικογένειά της στη Νέα Υόρκη, όπου μεγάλωσε στο Κουίνς Βίλατζ, φροντίζοντας συχνά τα δύο μικρότερα αδέλφια της, καθώς οι γονείς της πάσχιζαν να τα βγάλουν πέρα. Έχει μιλήσει για το πώς υπήρξε θύμα σεξουαλικής επίθεσης στην παιδική της ηλικία κι ότι υπέφερε από κατάθλιψη. Μάλιστα προσπάθησε να αυτοκτονήσει όταν η μητέρα της αρνήθηκε να δεχθεί ότι ήταν ομοφυλόφιλη. Πλέον με τη σύντροφό της και δημοσιογράφο του CNN Σουζάν Μαλβό, έχουν υιοθετήσει ένα κοριτσάκι, τη Σολέιγ.

Η μόνη μαύρη γυναίκα, πριν την Ζαν Πιερ, που είχε αναλάβει καθήκοντα αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου ήταν η Τζούντι Σμιθ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους πατέρα το 1991.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος