Αλλαγή ρόλων: Η Γερμανία ζητά αλληλεγγύη των εταίρων στην ΕΕ

Array

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πράγματι στη νέα εποχή μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλάζουν όλες οι σταθερές, ακόμα και αυτή της αλληλεγγύης. Τώρα είναι η Γερμανία που έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των εταίρων στην ΕΕ για να τα βγάλει πέρα τον δύσκολο χειμώνα, χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο.

Υπεύθυνη για την κατάσταση αυτήν είναι η ίδια η Γερμανία. Μόνη της οδηγήθηκε στην μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εκ των υστέρων διαπιστώνουν όλοι στο Βερολίνο, πόσο μεγάλη ήταν η πλάνη ότι η Μόσχα δεν θα κλείσει ποτέ τη στρόφιγγα, αφού δεν είχε κοπεί η ροή ρωσικής ενέργειας ούτε στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση.

Τώρα, μόνον αν συνδράμουν οι άλλοι εταίροι μπορεί να κρατηθεί όρθια η οικονομία της Γερμανίας και να μην παγώσουν οι Γερμανοί το χειμώνα.

Χρειάζεται μάλιστα την αλληλεγγύη εκείνων που είχαν τα προβλήματά τους με την γερμανική ηγεμονία στη διαχείριση της ευρωκρίσης την προηγούμενη δεκαετία.

Έχει ο καιρός λοιπόν γυρίσματα.

Αλλά δεν είναι ο καιρός για να βγουν τα σπασμένα του παρελθόντος.

Κυρίως η χημική βιομηχανία της Γερμανίας κινείται με φυσικό αέριο και τροφοδοτεί με τα προϊόντα της το 90% της συνολικής παραγωγικής μηχανής – όχι μόνον στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη, ακόμα και σε παγκόσμια κλίμακα.

Χωρίς φυσικό αέριο η γερμανική οικονομία θα πέσει σε ύφεση. Αλλά όχι μόνον η γερμανική – διότι αυτή έχει συστημικό χαρακτήρα και για τις άλλες οικονομίες.

Και σ΄όλα αυτά υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Το μεγάλο στοίχημα, είναι αν η Γερμανία και η Ευρώπη μπορούν να αντέξουν στον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν. Κλείνοντας τη στρόφιγγα στον Nord Stream 1, φέρνει από την πίσω πόρτα τον Nord Stream 2 που ήταν έτοιμος να λειτουργήσει, αλλά σταμάτησε στο παραπέντε με την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτή θα ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία του εκτός του πεδίου της μάχης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος