Αλλαγές στο κλιματικό πρόγραμμα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με μείωση της χρηματοδότησης

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα πάψει να ενημερώνει μια βάση δεδομένων, η οποία καταγράφει το κόστος των καταστροφών από τις φυσικές καταστροφές, μία ακόμη συνέπεια της σημαντικής μείωσης στη χρηματοδότηση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Αυτή η βάση δεδομένων ιδρύθηκε το 1980 και τροφοδοτούνταν ως το 2024. Επιτρέπει στους επιστήμονες, τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να ενημερώνονται για φαινόμενα, όπως δασικές πυρκαγιές, ανεμοστρόβιλοι ή τυφώνες, τα οποία προκαλούν ζημιές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Εξαιτίας της αλλαγής προτεραιοτήτων, διαταγμάτων και αλλαγών στο προσωπικό τα Εθνικά Κέντρα για Περιβαλλοντικές Πληροφορίες (NCEI) της NOAA δεν θα ενημερώνουν πλέον τη βάση δεδομένων τους για τις κλιματικές καταστροφές που προκαλούν ζημιές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων», αναφέρει η αρχική σελίδα του ιστότοπου της υπηρεσίας.

Τα αρχεία των προηγούμενων ετών θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Από το 1980 ως το 2024 καταγράφηκαν στις ΗΠΑ 403 φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν ζημιές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το συνολικό κόστος τους ξεπερνά τα 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Γράφημα δείχνει σημαντική άνοδο του αριθμού των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Το να κρύβει δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές είναι η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία Τραμπ προκειμένου να αφήσει τους Αμερικανούς στην άγνοια αναφορικά με τις κλιματικές καταστροφές», σχολίασε η Μάγια Γκόλντεν- Κράνσερ του Κέντρου Βιοποικιλότητας.

«Το κλιματικό πρόγραμμα του Τραμπ αφήνει τους ανθρώπους στην ανασφάλεια και απροετοίμαστους, την ώρα που οι πετρελαϊκές εταιρείες καταγράφουν κέρδη ρεκόρ», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που δηλώνει ότι δεν πιστεύει στην κλιματική κρίση, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα ήδη από την πρώτη ημέρα της δεύτερης θητείας του στην προεδρία των ΗΠΑ. Η κυβέρνησή του φαίνεται να ακολουθεί τις προτάσεις του “Project 2025”, το οποίο έχει συντάξει ένα ακροδεξιό think tank και κατηγορεί τη NOAA ότι «ανησυχεί υπερβολικά για το κλίμα».

Πρόσφατα η NOAA αναγκάστηκε να απολύσει περίπου το 20% των εργαζομένων της και ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού της.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος