Αλγερία: Ήταν έτοιμη για επέμβαση στη Λιβύη αποκάλυψε ο πρόεδρός της

Η Αλγερία με «τον έναν ή τον άλλο τρόπο» ήταν έτοιμη να επέμβει στη Λιβύη, αποκάλυψε χθες 8/6,  ο πρόεδρος της  Αμπντελματζίντ Ταμπούν, προκειμένου να βάλει τέλος στην προέλαση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ όταν αυτές είχαν εξαπολύσει έφοδο στην Τρίπολη, μεταξύ του 2019 και του 2020.

Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ και μεταδόθηκε χθες το βράδυ, ο Αλγερινός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως εξέταζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επέμβει στη σύρραξη στη Λιβύη καθώς «η Τρίπολη αποτελεί κόκκινη γραμμή».

Τόνισε μάλιστα πως «δεν θα ανεχόμασταν η πρωτεύουσα μιας χώρας του Μάγρεμπ, μιας αφρικανικής χώρας, να καταληφθεί από μισθοφόρους. Θα επεμβαίναμε», επέμεινε ο κ. Ταμπούν.

Ερωτηθείς αν σχεδίαζε να προχωρήσει σε «στρατιωτική» επέμβαση, ο κ. Ταμπούν απάντησε πως το Αλγέρι θα επενέβαινε με «τον έναν ή τον άλλον τρόπο», πάντως σε κάθε περίπτωση «δεν θα έμενε με τα χέρια σταυρωμένα».

Ο πρόεδρος Ταμπούν επιβεβαίωσε με την τοποθέτηση αυτή το νέο αμυντικό δόγμα της Αλγερίας, της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης στο Μάγρεμπ και δεύτερης ισχυρότερης στην Αφρική.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, που ήθελε ο αρχηγός του κράτους –υιοθετήθηκε με δημοψήφισμα την 1η Νοεμβρίου του 2020– πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για την ενδεχόμενη ανάπτυξη του αλγερινού στρατού στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι μέχρι  τότε, η Αλγερία απέκλειε κάθε στρατιωτική επέμβαση εκτός των συνόρων της, εν ονόματι του αντιιμπεριαλισμού.

Όμως πλέον με νόμο εγκρίνει τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεών της σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις, «στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών και των σκοπών των Ηνωμένων Εθνών, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου». Απαραίτητη  προϋπόθεση  είναι ότι εξασφαλίζει τη συναίνεση πλειοψηφίας δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Αλγέρι, που αναστατώνει ο κίνδυνος αστάθειας στα σύνορά του, εννοεί πλέον να διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο στην περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων της Λιβύης και του Σαχέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος