‘Αλεξ Τζόουνς: «Καμπάνα» 1 δισ. στον συνωμοσιολόγο που μίλησε για μακελειό σε σχολείο με «ηθοποιούς»

Array

Ο Άλεξ Τζόουνς, γνωστός στους κύκλους των συνωμοσιολόγων και της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ, καταδικάστηκε  να καταβάλει αποζημίωση σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε οικογένειες θυμάτων του μακελειού το 2012 στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ επειδή ισχυριζόταν ότι πρόκειται για «απάτη».

Ο ιδρυτής του ιστότοπου Infowars διατεινόταν επί χρόνια ότι το μακελειό «ήταν σκηνοθετημένο» από την κυβέρνηση προκειμένου να στερήσει από τους Αμερικανούς τα όπλα τους και ότι «κανείς δεν σκοτώθηκε». Είχε επίσης χαρακτηρίσει τους συγγενείς των θυμάτων «ηθοποιούς».

Η θεωρία του αυτή εξαπλώθηκε στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα επί δέκα χρόνια συγγενείς των θυμάτων, αλλά και ένας πράκτορας του FBI, που είχε σπεύσει στο σημείο της επίθεσης, να δέχονται απειλές και παρενοχλήσεις.

Σώμα ενόρκων στο Γουότερμπέρι του Κονέτικατ, κοντά στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, απεφάνθη ότι ο Τζόουνς πρέπει να καταβάλει στις οικογένειες οκτώ θυμάτων και στον πράκτορα του FBI 965 εκατομμύρια δολάρια για συκοφαντική δυσφήμηση και ηθική βλάβη.

«Μια ιστορική απόφαση», όπως δήλωσε ο Κρις Ματέι ένας από τους δικηγόρους των οικογενειών, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα ώστε αυτή «να εφαρμοστεί».

Η Έρικα Λάφερτι, κόρη της διευθύντριας του σχολείου που σκοτώθηκε, δήλωσε στη διάρκεια της δίκης ότι την κατηγόρησαν επανειλημμένα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι ηθοποιός, ενώ έλαβε και απειλές για βιασμό.

Το 2012 ένας νεαρός οπλισμένος με ημιαυτόματο τουφέκι σκότωσε 20 παιδιά και έξι ενήλικες στο Σάντι Χουκ.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, συγγενείς των θυμάτων έκλαψαν όταν άκουσαν την απόφαση.

Ο Άλεξ Τζόουνς βρισκόταν επίσης στην αίθουσα, ενώ ο ιστότοπος Infowar μετέδιδε απευθείας τις εξελίξεις, με τον ίδιο τον Τζόους να τις σχολιάζει.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Τζόουνς δήλωσε ότι πρόκειται να ασκήσει έφεση, ενώ πρόσθεσε ότι διαθέτει «δύο εκατομμύρια σε μετρητά» και ζήτησε από τους οπαδούς του να τον στηρίξουν αγοράζοντας προϊόντα από τον ιστότοπό του και κάνοντας δωρεές.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι τα χρήματα αυτά «δεν θα πάνε σε αυτούς τους ανθρώπους», αναφερόμενους στους συγγενείς των θυμάτων. «Θα πάνε για να πολεμήσουμε αυτή την απάτη και για να σταθεροποιηθεί η εταιρεία».

«Θέλουν να μας τρομάξουν για να μην αμφισβητήσουμε το Ουβάλντε και όσα πραγματικά συνέβησαν στο Πάρκλαντ», κατήγγειλε ο Τζόουνς αναφερόμενος σε δύο άλλα μακελειά σε σχολεία των ΗΠΑ. «Μαντέψτε: δεν φοβόμαστε, δεν θα πάμε πουθενά και δεν θα σταματήσουμε», υπογράμμισε.

Ο Άλεξ Τζόουνς έχει ήδη καταδικαστεί από δικαστήριο του Τέξας να καταβάλει σχεδόν 50 εκατ. δολάρια σε ένα ζευγάρι, ο 6χρονος γιος του οποίου σκοτώθηκε στο Σάντι Χουκ. Σε αυτή τη δίκη ο συνωμοσιολόγος αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια ότι η σφαγή όντως συνέβη.

«Έχω ζητήσει συγνώμη εκατοντάδες φορές και τελείωσα να ζητώ συγνώμη», δήλωσε στην κατάθεσή του στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ευθύνεται για τις πράξεις των οπαδών του.

Εναντίον του Τζόουνς εκκρεμεί τρίτη δίκη για συκοφαντική δυσφήμηση για το Σάντι Χουκ, η οποία θα ξεκινήσει στο Τέξας αργότερα φέτος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος