Αλάσκα: Η Πελτόλα κέρδισε τη Σάρα Πέιλιν και διατηρεί την έδρα της στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Array

Η βουλεύτρια της Αλάσκας Μέρι Πελτόλα κέρδισε την πρώην υποψήφια αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων Σάρα Πέιλιν και θα διατηρήσει την έδρα της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά στατιστικές προβολές που μετέδωσαν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα χθες Τετάρτη.

Η 49χρονη Δημοκρατική είχε ήδη προκαλέσει αίσθηση τον Αύγουστο, όταν κέρδισε την κα Πέιλιν στην ειδική εκλογική διαδικασία για την κάτω Βουλή για να πληρωθεί η έδρα που έμεινε κενή έπειτα από τον θάνατο του Ρεπουμπλικάνου Ντον Γιανγκ. Η έδρα όμως διακυβευόταν ξανά στις ενδιάμεσες εκλογές αυτού του μήνα. Το αποτέλεσμα άργησε να κριθεί επειδή ουδείς και ουδεμία από τους υποψήφιους —ο τρίτος στην κούρσα ήταν ο Ρεπουμπλικάνος Νικ Μπέγκιτς— δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Η κυρία Πελτόλα είναι η πρώτη γυναίκα και αυτόχθονη Αμερικανίδα που αντιπροσωπεύει την Αλάσκα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Είναι επίσης η πρώτη Δημοκρατική που εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από αυτή την πολιτεία έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα, αφού ο Ντον Γιανγκ κατείχε την έδρα για 49 χρόνια.

Η νέα ήττα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά πικρή απογοήτευση για την κυρία Πέιλιν, την πρώην κυβερνήτρια της Αλάσκας (2006-2009) και προβεβλημένο στέλεχος του ριζοσπαστικά συντηρητικού και λαϊκιστικού ρεύματος Tea Party, την οποία υποστήριξε δημόσια ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στην Αλάσκα δεν αναμένεται να αλλάξει την ισορροπία δύναμης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον έλεγχο της οποίας προβλέπεται να ανακτήσουν, αν και οριακά, οι Ρεπουμπλικάνοι. Οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας για τα επόμενα δυο χρόνια.

Επίσης χθες η γερουσιάστρια των Ρεπουμπλικάνων Λίσα Μαρκάουσκι προβλέφθηκε ότι θα κερδίσει να εκπροσωπεί την Αλάσκα στο σώμα, όπου εξελέγη για πρώτη φορά το 2002. Κέρδισε επίσης υποψήφιο που είχε υποστηρίξει δημόσια ο κ. Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος